КРТ ЗА МИЛИОН ЕВРА МУ ОТКРИВАЛ НА КЛАНОТ БЕЛИВУК КАДЕ СЕ КРИЈАТ ОД ШКАЉАРСКИ КЛАН?! Следел масакрот на Крф и Атина

Кланот на Вељко Беливук и Марко Миљковиќ, како што вчера потврди министерот за полиција Александар Вулин, стои зад двете ликвидации што се случија во Атина и Крф во 2020 година, кога истакнати членови на кланот Скалјар Игор Дедовиќ, Стеван Стаматовиќ, Алан Кожар и Дамир Хаџиќ!

Иако од 4 февруари минатата година, кога во Белград беше уапсен крволочниот клан, се шпекулираше дека тие стојат зад овие егзекуции, официјалната потврда стигна вчера. Министерот за внатрешни работи потврди „дека оваа група е одговорна за четири убиства во Грција, две во Атина и две на Крф“.

Google search engine

Грчка полиција

– Во директна комуникација сме и со нашите грчки колеги во врска со овие случаи. Тие не смеат да останат нерасчистени – изјави Александар Вулин за ТВ Пинк и посочи дека верува оти обвинението против кланот Беливук-Миљковиќ ќе се прошири.

– Обвинението потврди седум убиства, но бројката е поголема. Српската полиција нема да застане бидејќи е должна пред семејствата и жртвите да ја дознаат вистината – додаде министерот.

Според нашиот извор, постојат одредени сомнежи дека злосторствата во Грција се извршени по наредба на лидерот на кавачкиот клан Радоје Звичер, а како директни извршители биле ангажирани членови на криминалната група на Вељко Беливук.

– Се шпекулира дека за четири убиства на клучни луѓе од Шкаљарскиот клан, меѓу кои еден од водачите Игор Дедовиќ, Радоје Звичер и неговите соработници наводно платиле 2.000.000 евра – вели извор запознаен со случајот.

Тој додава дека не им било лесно на извршителите да стигнат до своите цели, кои биле во бегство од судството, но и од ривалските групи. Како што пишувавме претходно, постои сомневање дека „измамниците“ ги изневерил нивниот близок соработник и човек од доверба, Саво Лопичиќ од Подгорица, чија судбина не се знае веќе две години, а се води како исчезнат.

Ubijeni „škaljarci“ Igor Dedović, Stevan Stamatović, Damir Hodžić i Alan Kožar

„ШКАЛЈАРЦИ“ ГИ УБИЛЕ ИГОР ДЕДОВИЌ, СТЕВАН СТАМАТОВИЌ, ДАМИР ХОЏИЌ И АЛАН КОЖАРФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

Во врска со жртвите

– Лопичиќ се споменува како можен кипер и во двете злосторства, односно како лице кое ги донело платениците од кланот Кавац до четири жртви, прво во Атина, а потоа и на Крф. Лопичиќ беше во центарот на двете истраги откако неговата сопруга го пријавила неговото исчезнување во црногорската полиција во летото 2020 година – потсетува изворот, додавајќи дека за време на истрагата за двојното убиство во Атина, било откриено дека Лопичиќ бил во месеците пред егзекуција на 19 јануари 2020 година. во контакт и со Дедовиќ и со Стаматовиќ.

– Неговото име се најде во списоците на телефонот на Стаматовиќ и најпрво не беше сомнително, бидејќи Саво во 2015 година беше означен како личност блиска до измамничкиот клан. Името Саво Лопичиќ повторно се појави по убиството на Крф на 23 јули 2020 година. Неговата ДНК трага е пронајдена во вилата што Козар и Хаџиќ ја изнајмиле на островот за да се кријат, а меѓу повиците на Козар бил и неговиот телефонски број – пишуваа претходните медиуми.

Сите овие информации ги наведоа инспекторите да веруваат дека Лопичиќ всушност е крт.

– Според оперативните информации, тој станал соработник на кавачкиот клан и ги информирал каде се кријат поистакнатите „измамници“, а за возврат добил еден милион евра. Но, по егзекуцијата на Крф му се губи секаква трага. И додека едни сметаат дека „кавчанците“ го убиле и го уништиле телото за да го отстранат незгодниот сведок, други сметаат дека бил ликвидиран од „измамниците“, кои не му го простиле предавството. Постои и трета можност, а тоа е дека Лопичиќ некаде добро се сокрил, но тоа е најмалку веројатно – објаснува изворот.

Војна до истребување

Да потсетиме, војната меѓу клановите Кавач и Шкалјар трае од 2014 година кога од Валенсија исчезна товар со кокаин. Дотогаш единствениот клан се подели на два дела и тие започнаа војна за истребување.

ДВАЈЦА ИЗВРШИТЕЛИ ПРОПАДНАА ВО ЗЕМЈАТА

Лаиновиќ и Џони се исчезнати

Наводно, Вељко Беливук бил во Грција за време на убиството во Атина, во јануари 2020 година.

-Се утврдува дали тој лично учествувал во ликвидациите или ги надгледувал. Има оперативни информации дека еден од извршителите од Атина е Никола Вушовиќ или Џони од Врачар. Тој официјално е во бегство, а последните информации за него се дека е уапсен во Доминиканската Република во 2021 година. Во врска со убиството во Атина се споменуваше и името на Љубомир Лаиновиќ, син на убиен криминалец од 90-тите. Тој е воведен како исчезнат – потсетува изворот.