Криминалните групи во Албанија продаваат сертификати за вакцинација на TikTok

Почнувајќи од фалсификување тестови за ковид или изнаоѓање начини за подмитување на одредени лекари, некои луѓе на различни начини се снаоѓаат да стигнат до сертификат за вакцинација.

Рубриката „Ти пријави“ на TopChannel доби пријава за страница на социјалната мрежа TikTok која рекламира сертификати за вакцинација со плаќање. Луѓето кои стојат зад овој криминален бизнис, со седиште во Каваја, за да привлечат луѓе, го поставија логото на Е-Албанија како фотографија на нивната сметка.

Google search engine

На овој профил во средината на јануари почнаа да се објавуваат деловни огласи поврзани со фалсификувани потврди за вакцинација.

Еден од нив гласи:

„Вакцинирањето е 100% безбедно за патување низ Европа. 1-2-3 дози, колку сакате. Контактирајте не за повеќе информации.“

Обемот на работа на оваа криминална група во овој вид на бизнис не е само во Албанија, на тоа укажува и една нивна реклама на ТикТок.

„Ние ги правиме дозите на вакцини низ Европа 100% безбедни.“

„Вакцината против Ковид 100% поминува низ цела Европа со гаранција. Директна порака за повеќе информации“.

Цената за потврда за вакцинација како да сте примиле две вакцини е 300 евра. Има многу што ја контактирале оваа страница на TikTok преку пораки за да купат ваков тип на услуга. Сепак, еден од нив во коментар рече:

„Не ги земајте луѓето здраво за готово, бидејќи фалсификатите ќе се избришат и ќе заглавите на улица и без соодветните вакцини да ве заштитат“.