Короната речиси го уништи грипот: Научниците предупредуваат дека последиците може да бидат многу тешки

На прв поглед, ова може да изгледа како една од поволните последици од пандемијата, но експертите објаснуваат дека не мора да значи дека ќе биде добро, од неколку причини.

Од почетокот на пандемијата до денес, во светот се забележани речиси занемарливо мал број на пациенти со грип и смртни случаи.

Google search engine

На пример, во Соединетите Американски Држави се регистрирани околу 600 смртни случаи од грип во сезоната 2020-2021 година. За споредба, Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) проценија дека имало околу 22.000 смртни случаи во претходната сезона, а дури 34.000 пред две сезони.

На прв поглед, ова може да изгледа како една од поволните последици од пандемијата, но експертите објаснуваат дека не мора да значи дека ќе биде добро, од повеќе причини.

За почеток, важно е да се знаат најважните причини за исчезнување на грипот.

Научниците се согласуваат дека вирусот на грип е најверојатно потиснат од епидемиолошките мерки што се преземаат за да се запре ширењето на вирусот SARS-CoV-2. Бидејќи и двата вируси се шират на ист начин – првенствено со капки и аеросоли, и во помала мера преку контаминирани површини, епидемиолошките мерки доволни за запирање на ковид-19 (маски, далечина, миење раце, итн.) се повеќе од доволни за да се запре грипот, кој е многу помалку заразен. Да потсетиме, репродуктивниот број R0, кој покажува колку здрави луѓе во просек се заразени од еден пациент, за грипот е околу 1,3. Ново истражување покажува дека R0 за ковид-19 е околу 5,25, што значи дека болеста е околу 4 пати позаразна од грипот.

Нискиот број на регистрирани случаи на грип може да се припише и на фактот дека во текот на минатата сезона многу повеќе луѓе беа вакцинирани против грип за да не бидат заразени со двата вируси и за да не го заменуваат грипот со ковид-19.

Исто така, постојат хипотези дека еден респираторен вирус, во овој случај SARS-CoV-2, во респираторниот тракт може да надмине инфекција што може да биде предизвикана од друг респираторен вирус или грип. Општо, инфекцијата со еден вирус ги прави клетките домаќини до одреден степен отпорни на други вируси. Овој феномен, наречен вирусно мешање, често се јавува во клеточните култури и на животните и на луѓето.

Зошто исчезнувањето на грипот може да претставува проблем?

Здравствените работници се задоволни што можат да паузираат, барем кога станува збор за грипот, но некои истакнуваат дека тоа може да биде проблем.

Бидејќи вакцината против грип секоја година се заснова на соеви што доминираа во текот на изминатата година, не е јасно колку ефективна ќе биде вакцината што се подготвува за седечката сезона. Имено, на крајот на февруари, Светската здравствена организација (СЗО), како и обично, даде препораки за соеви на грип што треба да бидат присутни во тривалентни и тетравалентни вакцини. Но, овие препораки се засноваат на многу, многу помалку дијагностицирани случаи отколку во вообичаената година, што значи дека примерокот е мал, што го прави потешко да се предвиди кој вид може да преовладува.

Добро е што вирусот на грип помалку мутира

Од друга страна, поволно е што во светот циркулираат многу помалку вируси, па затоа треба да се очекува дека вирусите помалку ќе мутираат. Затоа, можно е вакцината 2021-2022 година да се покаже како исклучително ефикасна.

Фреквенцијата на вирусни мутации е пропорционална на бројот на заразени и времетраењето на епидемијата.

Проблемот на губење на имунолошкиот одговор

Некои научници се загрижени и за можното губење на имунолошкиот одговор. Имено, ако грипот се повлече неколку години, денешните деца би можеле да ја пропуштат можноста за одговор на нивниот одбранбен систем да се развие на рана возраст. Може да биде добро, но и уште полошо, во зависност од тоа кои видови ќе циркулираат до крајот на животот.

Покрај тоа, надминувањето на вирусните инфекции за време на детството го одредува развојот на реакциите на нашето тело на туѓи тела.