Колу посто од домаќинствата во ЕУ поседуваат крипто средства

Околу 10 отсто од домаќинствата во шесте евро-земји опфатени со студијата на Европската централна банка (ЕЦБ) поседуваат сопствени криптовалути, од кои повеќето вредат помалку од 5.000 евра.

Претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард во неделата изјави дека вредноста на криптовалутите е нула.

Google search engine

Уделот на домаќинствата во еврозоната со криптовалути или други крипто средства го утврди ЕЦБ врз основа на истражување спроведено во шест земји: Белгија, Германија, Шпанија, Франција, Италија и Холандија. Таа откри дека едно од десет домаќинства поседува таков имот.

Повеќето од нив имаат помалку од 5.000 евра, но во оваа група повеќето инвеститори имаат помалку од 1.000 евра од тој имот. Од друга страна, околу шест отсто од сопствениците имаат крипто средства во вредност од над 30.000 евра, објави ЕЦБ на својата веб-страница.

Банката забележува дека домаќинствата со повисоки приходи имаат поголема веројатност да поседуваат крипто средства, а домаќинствата со ниски приходи се поверојатно да инвестираат во овие средства отколку оние со среден приход. Крипто средствата најчесто ги инвестираат млади, возрасни мажи и високообразовани луѓе, а во финансиската писменост, сопствениците на криптовалути најчесто се меѓу најписмените – но и најмалку писмените.

ЕЦБ забележа дека високата нестабилност на вредностите на криптовалутите во последните месеци не доведе до големи пазарни превирања или колапс на која било финансиска институција. Сепак, ризиците во таа насока растат, при што банката акцентира на зголемената изложеност на финансиските институции на овие средства.

„Доколку продолжи трендот на тековен раст и интеграција на пазарот, крипто средствата ќе претставуваат ризик за финансиската стабилност. „Ќе биде важно да се затворат регулаторните дупки и дупките за податоци во екосистемот на крипто средствата“, велат експертите на ЕЦБ.

Претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард во неделата во Холандија рече дека вредноста на крипто средствата е нула и ги повика потенцијалните инвеститори да не ја следат таа „насока“.

Вредноста на крипто-пазарот достигна 2.500 милијарди евра на крајот на 2021 година, а и покрај неодамнешниот пад, пазарот се уште е седум пати поголем отколку што беше на почетокот на 2020 година, забележува ЕЦБ.