Која компанија ќе биде првата со вредност од 3 трилиони долари?

Откако со децении беше една од компаниите со најдобри перформанси, „Apple“ наскоро би можела да достигне вредност од 3 трилиони долари, пишува „Bloomberg“. Ова е повеќе од сите јавни претпријатија на германската берза, но и повеќе од целата британска економија.

Акциите на „Apple“ мора да додадат уште 6% за да се постигне посакуваната цел, помалку од четири години откако стана првата компанија која достигна пазарна вредност од 1 трилион долари.

Google search engine

Од 1990-та година, акциите на „Apple“ се зголемија за 22.000 отсто, или 28 отсто во просек. Индексот „S&P500“ се зголеми за само 7,5% во истиот период.

Неколку други технолошки компании можат да се пофалат со сличен раст – производителот на чипови „Nvidia“ додава 31% во просек годишно од 1990-та година, додека стриминг услугата „Netflix“ порасна за 39% од 2002-ра година, кога ја започна својата првична јавна понуда.

„Apple“ моментално тргува со 30 пати повеќе од проценетиот профит за следните 12 месеци, во споредба со 22 пати за компаниите „S & P500“.

Аналитичарот на „Morgan Stanley“, Кејти Хуберти, вели дека акциите на „Apple“ се потценети и ја зголемиле нивната вредност на 200 долари претходно оваа недела, на нешто повеќе од 175 долари сега.

Да потсетиме дека на крајот на 2000-та година, „Apple“ имаше пазарна вредност од само 4,5 милијарди долари. Инвеститорите не ги купија акциите на компанијата, иако таа имаше сличен износ на банкарските сметки.

Ко-основачот на „Apple“, Стив Џобс, се врати во компанијата неколку години порано, но „iPod“ и „iPhone“ беа само проекти за иднината.

Денес, купувачите преовладуваат над продавачите едноставно затоа што секој сака да има дел од „Apple“ во своите паричници. Легендарниот инвеститор Ворен Бафет пред извесно време дури изјави дека жали што не купил повеќе акции од компанијата, иако тоа е најголемата инвестиција на „Berkshire Hathaway“.

Денес, четири од десетте најтргувани договорни опции се на „Apple“.

Најблиската закана за „Apple“ до проценка од 3 трилиони долари е „Microsoft“, кој моментално се проценува на 2,5 трилиони долари.