Кој е најпродаваниот смартфон во првата половина од 2023-та?

„iPhone 14“ е најпродаваниот паметен телефон во светот во првата половина од годината, според компанијата за истражување на пазарот „Omdia“. Податоците ја одразуваат промената во навиките за купување на потрошувачите кон уредите со највисока класа на пазарот и далеку од телефоните со низок до среден опсег, соопшти „CNBC“.

За периодот од јануари до крајот на јуни, „iPhone 14 Pro Max“ продаде 26,5 милиони единици – најмногу од кој било модел на кој било производител, во споредба со 21 милион продадени единици за „iPhone 14 Pro“.

Google search engine

Ова е според извештајот на „Omdia“ – „Smartphone Model Market Tracker – 2Q23“, кој ја следи продажбата на различни модели на телефони.

„Apple“ е одговорен за сите четири најпродавани модели, при што „iPhone 14“ го зазема третото место со 16,5 милиони единици и „iPhone 13“ со 15,5 милиони единици.

Според извештајот, има забележлива разлика во тоа што телефоните заземале најголем дел од вкупниот пазар во последниве години.

Минатата година, „iPhone 13“ беше најпродаваниот уред на пазарот, покажувајќи дека потрошувачите сè уште купуваат водечки уреди, а не дури и повисоко ниво.

Оваа година, сепак, „iPhone 14 Pro Max“, најскапиот модел на „Apple“, го зазеде првото место. Ова го одразува растечкото поместување меѓу потрошувачите кон повисокиот крај на пазарот.

Паметните телефони не претрпеа многу драстични промени во последните неколку години, а производителите избираат да понудат повеќе мали ажурирања, фокусирајќи се најмногу на иновациите во камерите или помоќните чипови.

Ова доведе до општо повлекување на потрошувачите кога станува збор за паметните телефони, кои сега се основни уреди и за работата и за личниот живот.

Високите цени од над 1.000 долари за телефони од високата класа од компании како „Apple“, „Samsung“ и „Xiaomi“, исто така, направија некои луѓе да не сакаат да купуваат водечки телефони воопшто.