Кои земји во Европа се најтешко погодени од растот на цените

Стапката на инфлација во Обединетото Кралство се искачи на највисоко ниво во последните 40 години на 10,1 отсто во јули, објави Организацијата за национална статистика (ONS) на 17 август.

Зголемувањето на цените на храната даде најголем придонес за годишната стапка на инфлација меѓу јуни и јули, соопшти британската национална статистичка служба, во услови на најголем пораст на инфлацијата од 1982 година.

Google search engine

Инфлацијата во еврозоната, исто така, продолжува да расте на рекордно ниво, достигнувајќи 8,9 отсто во јули, покажуваат најновите податоци.

Тоа е повеќе од 8,6 отсто во јуни, 8,1 отсто во мај и 7,4 отсто во април, бидејќи Европејците продолжуваат да забележуваат раст на цените на енергијата и храната, делумно поттикнати од руската војна во Украина.

Прелиминарната проценка објавена на 29 јули од Еуростат, статистичката канцеларија на Европската унија, е најголема од почетокот на водење на евиденција за еврозоната во 1997 година.

Највисока годишна стапка на инфлација во оваа проценка повторно има за цените на енергенсите, од 39,7 отсто, што е намалување од 42 отсто во јуни.

Потоа следат храната, алкохолот и тутунот (9,8 отсто, наспроти 8,9 отсто во јуни), неенергетските индустриски производи (4,5 отсто, наспроти 4,3 отсто во јуни) и услугите (3,7 отсто, наспроти 3,4 отсто).

Секој агол на континентот се соочува со пораст на цените, а очекуваното економско закрепнување на Европа од пандемијата на коронавирус е попречено од голем број фактори, пишува Euronews и додава дека Русија се соочува со инфлација од 15,9 отсто, што е пад од 17,1 отсто во мај.

Следејќи ги стапките на своите врсници во другите делови на светот, Европската централна банка (ЕЦБ) ги зголеми каматните стапки за прв пат по 11 години за сума поголема од очекуваната во обид да ја ограничи инфлацијата.

Овој потег, објавен на 21 јули, покренува нови прашања за тоа дали брзањето да се зголемат цените на кредитите ќе ги турне големите економии во рецесија по цена на пониски цени за луѓето што трошат повеќе на храна, гориво и сè што е измеѓу.

По ова се очекува да следи уште едно зголемување во септември.

Во јулскиот извештај, Германија забележа пораст на инфлацијата на 8,5 отсто, по малиот пад минатиот месец.

Инфлацијата во Франција сега е 6,8 отсто, а во Италија 8,4 отсто.

Балтичките земји се уште се особено погодени, при што Естонија има инфлација од 22,7 отсто, Литванија 20,8 отсто и Летонија 21 отсто.

Што ги предизвикува овие стапки на инфлација?

Европа и поголемиот дел од светот веќе беа погодени од зголемените цени на енергенсите – кои придонесуваат за инфлацијата – пред руската инвазија на Украина на крајот на февруари.

Конфликтот ја влоши енергетската криза, поттикнувајќи ја глобалната загриженост дека може да доведе до прекин на испораките на нафта или природен гас од Русија.

Русија неодамна беше најголемиот снабдувач на нафта, природен гас и јаглен за ЕУ, со околу една четвртина од нејзината енергија.

Забраната на ЕУ за јаглен од Русија треба да стапи на сила во август, а во тек се доброволни напори на европските земји да ја намалат побарувачката за руски природен гас за две третини оваа година.

Цените на многу стоки – вклучително и храната – исто така се зголемија од првите две години кога беа воведени мерките за пандемијата на СОВИД-19, затегнувајќи ги глобалните синџири на снабдување, оставајќи ги посевите да гнијат и поттикнаа паника за купување во супермаркетите.

Војната во Украина повторно драматично ја влоши перспективата, бидејќи Русија и Украина сочинуваат речиси една третина од глобалниот извоз на пченица и јачмен и две третини од светскиот извоз на сончогледово масло за јадење. Украина е исто така четврти најголем извозник на пченка во светот.