Кои се најдобро и најлошо платени работни места во Германија

Германскиот деловен портал „Gehalt.de“ ги објави најновите податоци за највисоките и најниските плати во Германија во 2019 година, пренесува Anadolu Agency.

Највисоки плати во земјата имаат поискусните лекари кои заработуваат околу 115.320 евра годишно бруто, експерти за продажба или аквизиција со заработка од 99.635 евра, директори на фондови 83.640 и доктори специјалисти со 80.720 евра годишно.

Google search engine

Меѓу најплатените се и менаџерите за финансиско сметководство, регионалните менаџери за продажба и статистичарите. Од друга страна, најниско платени се работниците во кујна чија годишна бруто-плата е околу 21.907 евра, фризерите 23.202 евра, келнерите или келнерките 23.620, работниците во кол-центрите 25.200 и рецепционерите со годишна плата од 25.370 евра.

Меѓу најниско платените работници во Германија се и касиерите, готвачите, стоматолошки асистенти, медицинските сестри и возачите.

Според порталот Gehalt.de, работниците во јужна Германија добиваат значително повисоки плати од остатокот од земјата, а највисоките плати оваа година се забележани во државата Хесен.