Кинезите го снимиле цел Марс: Едно подрачје е особено важно за човековиот род (Видео)

Кон средината на 2021 година, Кина ја реализирала историската мисија поради тоа што безбедно го спуштила роверот Zhurong на површината на Марс.

Истовремено, околу Црвената планета кружи и нивниот орбитер којшто испраќа фотографии со висока резолуција.

Google search engine

Државните медиуми соопштиле дека леталото направило повеќе од 1.300 кругови околу Марс и дека така ја снимил цела планета, вклучувајќи го и Јужниот пол.

Скриено езеро

Мисијата „Tianwen-1“ претставува една од последните успешни кинески вселенски програми, во кои се вложени милијарди долари.

Меѓу бројните фотографии се наоѓа и приказ на Јужниот пол каде се лоцирани големи залихи вода, пренесува „Ројтерс“.

Во текот на 2018 година орбиталната сонда на Европската вселенска агенција открила езеро на околу еден километар и половина под ледените карпи на Марс.

Трагови на живот

Научниците веќе со децении трагаат по вода на планетите во Сончевиот систем и надвор од него, затоа што тоа е предуслов за постоење на живот.

Откритието на вода би било и поттикнувач за идните човекови мисии на Црвената планета, кои вклучуваат долготраен престој.

 

Покрај Јужниот пол, кинескиот ровер го снимил и кањонот Valles Marineris, долг 4.000 километри, како и кратер на северната висорамнина Arabia Terra.

На Земјата пристигнале снимки од кратерот Maunder и вулканот Ascraeus Mons висок дури 18 километри.