КИНЕСКИ БИЗНИСМЕН ГО КУПИ ДОРМЕО! Кралот на душеците се огласи: Останавме без продавница за малопродажба

По неодамнешната продажба на брендови, Студио Модерна го продаде и својот малопродажен бизнис. Купувачот е дилерот на душеци Matratzen Concord од Германија, изјави за Finance основачот и сопственик на Студио Модерна, Чешко.

Се уште се бараат решенија за останатиот дел од концернот кој има сериозни финансиски проблеми. Деновиве во продавниците на Дормео низ Белград гледаме катанци.

Google search engine

Matratzen Concord е во сопственост на кинески бизнисмен кој исто така бил снабдувач на Студио Модерна. Делот што германската компанија сега го купи од Студио Модерна претставува околу четвртина од досегашните приходи.

„Сè уште ги реструктуираме другите делови на Студио Модерна, се уште не можам да кажам повеќе“, изјави Чешко.

Санди Чешко пред некој ден потврди дека новото стратешко партнерство е решение за проблемите со кои се соочува компанијата.

-Поради руско-украинската војна го загубивме третиот по големина пазар, во Украина ни беше уништен магацинот на стоки, а санкциите имаа уште поголеми последици за бизнисот, поради што моравме да ја затвориме компанијата во Русија, но и да вратете го целиот долг на ВТБ банка, рече тој, е Санди Чешко, креаторот на Дормео, кој во 20 земји во светот остваруваше пола милијарда евра годишно, а сега трпи сериозни последици поради глобалните проблеми.

– Украинската војна имаше повеќекратно негативно влијание врз системот Студио Модерна и поради неа го загубивме третиот по големина пазар. На самиот почеток на војната, магацинот на нашата компанија беше бомбардиран и уништен. За среќа нема човечки жртви бидејќи нападот се случил ноќе. И покрај се, Украина се уште работи и има 100 вработени – изјави Санди Чешко.

Како што додаде, санкциите биле уште поголем проблем.

– Како резултат на војната, санкциите имаат уште поголемо влијание, поради што моравме да го затвориме Студио Модерна Русија, што беше нашиот најголем пазар. Дополнително, имаше обврска да го врати целиот кредит на ВТБ банка, токму поради санкциите – откри Чешко.