Кина размислува за мешање на вакцината против Ковид-19 за да ја зголеми ефикасноста

Шефот на кинескиот Центар за контрола и превенција на болести во неделата изјави дека поради „ниската ефикасност“ на моментално достапните вакцини, се разгледува комбинација од разни вакцини на Ковид-19.

Достапните податоци покажуваат дека кинеските вакцини заостануваат зад другите во ефикасноста, вклучувајќи ги производите на Pfizer и Modern, но тие се полесни за складирање бидејќи не бараат толку строги контроли на температурата.

Google search engine

„Во моментов, достапните вакцини немаат високи стапки на ефикасност. Се разгледува употребата на вакцини од различни технички линии “, рече Гао Фу.

Според него, „оптимизацијата“ на процесот на вакцинирање, вклучително и промената на бројот на дози и временскиот интервал помеѓу дозите, е „дефинитивно“ решение за ефикасноста на вакцината.

Кина разви четири домашни вакцини кои се одобрени за јавна употреба.

Во саботата, официјален претставник на Националната здравствена комисија (НХЦ) рече дека Кина најверојатно ќе произведе три милијарди дози вакцини против Ковид-19 до крајот на годината.

Кинеската вакцина Синовак, како што покажаа клиничките испитувања во Бразил, има ефикасност од нешто повеќе од 50 проценти, додека во Турција, испитувањата на оваа вакцина покажаа ефикасност од 83,5 проценти.

Две вакцини на Синофарм покажале ефикасност од 79,4% и 72,5%, соодветно.

Кина испрати милиони дози на вакцина во други земји. Пекинг сè уште нема одобрено никаква странска вакцина за употреба во Кина, каде што коронавирусот се појави кон крајот на 2019 година.

Досега, Пекинг ревносно ги бранеше своите вакцини, истовремено поставувајќи го прашањето за безбедноста и логистичкиот капацитет на другите вакцини.