Кина донесе историска одлука со која го менува светот: Така функционира супер сила

Кина објави дека ќе им овозможи на паровите да имаат најмногу три деца, со што заврши правилото според кое на Кинезите им беше дозволено да имаат најмногу две. деца

Според новинската агенција Синхуа, оваа промена е одобрена од претседателот Си Џинпинг на состанокот на Политбирото, пренесува BBC.

Google search engine

Според светските медиуми, оваа одлука доаѓа по сознанието дека Кина има најмал раст на населението во последните децении, што го зголеми притисокот врз официјален Пекинг да ги зголеми мерките за намалување на падот на населението.

Според извештајот објавен на почетокот на мај, тој покажал дека минатата година се родиле околу 12 милиони бебиња, што е за шест милиони помалку отколку во 2016 година, а ова се најниските бројки од 60-тите години на минатиот век.

Граѓаните претпоставуваа дека по тој извештај, владата ќе ги релаксира мерките што се однесуваат на семејството.