Какво е ова суштество? Фотограф снимил неверојатно суштество во длабочините на морето!(ВИДЕО)

Фотографот Дин Спаркман снимил неверојатна глетка во водите на Јужна Австралија. Имено, тој снимил истребена бела ајкула.

Овој подводен фотограф и снимател објави видео на својот канал Sea Dragon Films, на кое се гледа суштество долго три метри, чија цела десна страна од телото, од врвот на носот до крајот на перката, е покриена со лузни и исекотини.

Google search engine

Иако е ранета, големата бела ајкула на видеото мирно плива во водите кај островот Нептун.

Спракман рече дека никогаш не видел голема бела ајкула во толку лоша состојба.

„Тоа е прекрасна ајкула која поминала низ сито и сито“, рече тој. Иако изгледаше дека има големи болки, таа беше исклучително мирна.

Неговото видео предизвика многу коментари на социјалните мрежи. Најмногу се расправаше за причината за повредите? Особено е важно да се реагира доколку причината е човечка.

Спракман изјавил дека неговата претпоставка дека „главниот виновник“ за лузните на телото на ајкулата е пропелерот на голем брод или кафезот со туна во кој често се заглавуваат ајкулите.

-Меѓутоа, додека ја снимав како плива, забележав дека некои од лузните се стари, а некои свежи – додаде тој и истакна дека тоа дополнително го збунило.

Имаше и такви кои мислеа дека гребаниците се последица на гребењето на ајкулата на коралниот гребен, конфликтот околу женките, а можеби и последица од непријатна средба со ражи. Поради карактеристичните лузни на носот, има и такви кои мислат дека се „сеќавања“ од средбата со својот омилен плен – фоките.

Спракман го објави видеото во јануари, но стана вирално оваа недела. Големите бели ајкули се најголемата предаторска риба во светот. Нивните тела во облик на торпедо им овозможуваат да достигнат брзина од 56 km/h. Се проценува дека во австралиските води останале само околу 5.500.