Како се кршат санкциите? Тајни мисии на отворено море, бродовите се собираат крај брегот на Африка, ги исклучуваат ГПС-ите и ја шверцуваат нафтата

Прашање е колку ќе бидат ефективни санкциите, бидејќи веќе се воспоставени механизми за нивно избегнување.

Откако ЕУ и САД објавија забрана за увоз на руска нафта како дел од санкциите поради руската инвазија на Украина, трговците се повеќе купуваат руска нафта и ја мешаат со други за да го прикријат потеклото, пишува престижниот Wall Street Journal.

Google search engine

Извозот на руска нафта се зголеми во април, а не се намали. Иако САД го забранија увозот на руска нафта на почетокот на март, се верува дека горивото пристигнало во Њујорк и Њу Џерси минатиот месец од индиските рафинерии, од кои некои доаѓале од Русија. Дизелот и бензинот пристигнаа преку Суецкиот канал и преку Атлантикот, според тинк-тенкот на Центарот за истражување на енергија и чист воздух со седиште во Хелсинки.

Факт е дека поради санкциите кон Русија цената на нафтата на светскиот пазар порасна, а руската е за 35 долари поевтина од американската. Може легално да се увезе во САД ако помалку од 25 проценти од руските суровини останат во горивото, односно, според WSJ, Државното биро за контрола на странска стока на САД обично го дефинира потеклото користејќи критериум од 25 проценти или повеќе како правило.

Ембаргото на САД во март забранува увоз на сурова нафта, нафтени деривати, течен природен гас и јаглен од Русија, но горивата како што е дизелот често се произведуваат од мешавина на нафта од различно потекло.

Лидерите на ЕУ во вторникот се согласија да воведат постепена забрана за увоз на руска нафта, 90 отсто до крајот на годината. Исто така, се очекува дека на европските осигурителни компании ќе им биде забрането да издаваат полиси за бродови што превезуваат руска нафта. Но, прашање е колку ќе бидат ефективни санкциите, бидејќи веќе се воспоставени механизми за нивно избегнување.

Меѓу другото, потеклото на руската нафта се камуфлира со тајно рафинирање на нафта од еден брод на друг. Ова е обид да се покрие трагата на нафтата од Иран и Венецуела, кои исто така се под санкции на САД. Претанкирањето се врши во Средоземното Море, покрај бреговите на Западна Африка и Црното Море, а нафтата потоа оди во Кина, Индија и Западна Европа.

Претходно беа објавени податоци кои покажуваат дека извозот на руска нафта се зголемил за 620.000 барели, на 8,1 милиони барели дневно во април, а најголем дел од порастот е во Индија. Според Кплер, увозот на руска нафта во Индија се зголеми од 30.000 на 800.000 барели дневно.

Рафинеријата во сопственост на индискиот енергетски гигант Reliance Industries купи седум пати повеќе руска сурова нафта во мај отколку пред март. Reliance ангажираше танкер со алкилат, компонента за производство на бензин. Танкерот исплови од пристаништето Сика на 21 април без планирана дестинација, а товарот го истовари на 22 мај во Њујорк. Лаури Миливирта, водечки аналитичар во Центарот за енергетски истражувања во Хелсинки, вели за WSJ дека е веројатно дека Reliance ја презел руската нафта, ја рафинирала и ја продал на американски купувач. Центарот за истражување на енергија и чист воздух го следи извозот на руска нафта и гас и неговата улога во финансирањето на војната во Украина.

Индискиот извоз на рафинирани нафтени деривати нагло се зголеми од почетокот на војната во Украина на 24 февруари. Дневните испораки во Европа се зголемија за една третина и за 43 отсто во САД на квартална основа. И Коен Веселс, нафтен аналитичар во консултантската компанија Energy Aspects, верува дека дел од руската нафта стигнала на американскиот пазар, во време кога цените на бензинот и дизелот достигнаа рекордно ниво во САД и на други места во светот. Минатата недела, бродот Жен 1, кој превезуваше руска нафта, во близината на брегот на Западна Африка, застана до Лорен II, џиновски брод што може да собере околу 2 милиони барели нафта. Веројатно Лорен II го испразнил товарот, се упатил кон Гибралтар, а потоа се очекува да замине во Кина.

Се повеќе бродови што превезуваат руска нафта ја исклучуваат својата ГПС опрема, објави израелската компанија Виндвард. Ова ја прави трговијата со руска нафта уште потешка за следење.

Кинеските купувачи се обидуваат да ја сокријат руската нафта за да избегнат високи транспортни трошоци. Наместо да плаќаат за трансфер во Кина, компаниите превезуваат брендирана руска нафта до танкери некаде во морето. Во операцијата беше вклучена Unipec, трговска групација на кинеската Sinopec Group, според Wall Street Journal.