Како пандемијата ја смени светската економија?

Пандемијата на коронавируот се прошири во сите земји во светот. Распространувањето на Ковид-19 ги ​​остави националните економии и бизниси сметајќи ги трошоците и владите кои се борат против заразата со делумно или целосно блокирање на нивните земји. И покрај развојот на нови вакцини, многумина сè уште се прашуваат како би изгледало закрепнувањето.

„ВВС“ создаде графикони и мапи кои имаат за цел да дадат преглед на економското влијание на коронавирусот до сега.

Google search engine

Берзи и нивната постојана флуктуација

Големите промени на берзите се во можност да влијаат на вредноста на пензиите и на индивидуалните штедни сметки (Isas). „FTSE“, „Dow Jones Industrial Average“ и „Nikkei“ објавија огромен пад бидејќи бројот на заразени со Ковид-19 порасна со огромна брзина во првите месеци од кризата.

Големите азиски и американски берзи се опоравија откако беше објавена првата вакцина во ноември, но „FTSE“ сè уште е во негативна територија. „FTSE“ се намали за 14,3% во 2020-та година – најлошото работење на британскиот репер од 2008-ма година.

Како одговор на досега невидената состојба, централните банки во многу земји, вклучувајќи ја и Велика Британија, ги намалија каматните стапки. Ова, во теорија, треба да ги направи кредитите поевтини и да ги поттикне трошоците за стимулирање на економијата.

Некои пазари закрепнаа во јануари годинава, но ова е нормален тренд познат како „јануарски ефект“. Сепак, аналитичарите се загрижени дека можноста за натамошни блокади и одложувања на програмите за имунизација може да предизвика поголема нестабилност на берзите во оваа година.

Тешка година за оние што бараат работа

Многу луѓе останаа без работа како дел од приходите пред пандемијата. Невработеноста нагло се зголеми во големите економии.

Според податоците на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), во САД стапката на невработеност достигна вкупно 8,9% во 2020-та година, со што се заврши десетгодишното проширување на пазарот на труд. Милиони вработени исто така се вклучени во шемите за задржување на работата поддржана од владата, бидејќи важните индустрии како што се туризмот и угостителството се скоро во стагнација.

Бројот на нови можности за вработување и слободни работни места е сè уште многу мал во голем број земји. Огласите за вработување во Австралија се вратија на нивоата пред пандемија, но трендот во Франција, Шпанија, Велика Британија и неколку други земји продолжува да заостанува.

Некои експерти предупредуваат дека може да поминат години пред глобалното ниво на вработување да се врати на оние нивоа што биле забележани пред пандемијата.

Поголемиот дел од светот во моментов е во рецесија

Ако економијата расте, тоа обично значи генерирање повеќе богатство и повеќе нови работни места. Тоа се мери со следење на процентната промена на бруто домашниот производ или вредноста на произведените добра и услуги, обично во рок од три месеци или една година.

ММФ проценува дека глобалната економија се намалила за 4,4 проценти во 2020-та година, велејќи дека падот е голем колку што беше за време на „Големата депресија“ во триесеттите години од минатиот век. Единствената голема економија што порасна во текот на изминатата година е Кина, забележувајќи раст од 2,3% од БДП-то.

Сепак, ММФ предвидува дека годинава ќе се забележи глобален раст од 5,2%. Ова главно ќе се должи на земјите како Индија и Кина, чии економии се очекува да растат соодветно за 8,8% и 8,2%. Закрепнувањето се очекува да биде бавно во големите економии зависни од услуги, кои беа силно погодени од пандемиите, како што се Велика Британија и Италија.