КАКО ПАДНА ,,ДЕТЕРГЕНТ” МАФИЈАТА: Некои производи се канцерогени, запленети МИЛИОНИ ЕВРА, 13 автомобили, две куќи, земја, дрога и оружје

Во голема акција на СБПОК, Одделението за сузбивање на високотехнолошки криминал и полициски службеници на Полициската управа за град Белград и Жандармеријата, како и Специјалното одделение за високотехнолошки криминал на Вишото јавно обвинителство во Белград денеска се уапсени 21 лице!

При претрес на станови, деловни простории и магацини вчера била пронајдена поголема количина хемиски основи за изработка на фалсификувани производи за домаќинство, за кои постои сомнение дека се канцерогени. Како полицијата го откри тој синџир на измамници?

Google search engine

Со вештачењето ќе се утврди точниот состав на хемикалијата со која се правеле копии на познати марки на средства за хигиена и хемикалии за домаќинство. Граѓаните главно мислат дека можеле да препознаат дека не е оригиналот.

„Само во продавниците сметам дека барем таму е проверено и сигурно, со оглед дека кај нас ништо не е проверено, па им верувам колку што можам. Доволно е една домаќинка да го види производот, да го мирисне за да види дека не е тоа. А само замисли мали деца што може да има таму“, вели една жена.

Некои потрошувачи велат дека секогаш проверуваат што купуваат, додека други велат дека не проверуваат што купуваат.
hapšenje, visokotehnološki kriminal, SBPOK, prevara, deterdžent mafija

Се сомничи дека со овој бизнис веќе неколку години се занимавала организирана криминална група.

„Имаа производство на амбалажа како и изработка на етикети и се што би му дало оригиналност на еден таков производ, а главно само анализата на самиот состав можеше да утврди дека течноста, хемикалиите за домаќинствата не се совпаѓаат со оригиналот, објасни Владимир Вујиќ, раководител на Одделот за сузбивање на високотехнолошки криминал.