Како изгледа телото 3 дена пред и 3 недели по породувањето

Откако ѝ здодеало да ги гледа ретушираните фотографии од постпородилните тела на социјалните мрежи, една мајка одлучила да ја сподели својата реалност.

Google search engine

Кристен Суливан објавила фотографија од себеси, три дена пред да се породи со нејзиното второ дете и фотографија три недели по породувањето, со цел да пренесе важна порака. 

“Го споделувам ова за да им покажам на мајките дека понекогаш не е важно дали сте слаби, дали правилно се исхранувате или дали сте вежбале во текот на бременоста, бидејќи понекогаш Вашето тело расте на начин на кој едноставно не Ви дозволува да се “опоравите” во три недели”, пишува оваа мајка.

“Постојано гледам нови мајки кои ги споделуваат своите неверојатни постпородилни фотографии, 11 дена по породувањето, две недели по породувањето итн. И иако е тоа супер за нив, за многу други мајки тоа едноставно не е реално”, додава Кристен.

View this post on Instagram

It took me 4 days to decide whether or not to share this. But recently there have been moms reaching out to me based on some things I’ve shared, so here goes. The left pic is 3 days before I delivered Gavin (my 2nd child), the right pic is 3 weeks postpartum. I’m sharing this to show moms that sometimes it doesn’t matter if you’re thin, ate right and exercised during pregnancy, sometimes your body grows in such a way that simply doesn’t allow you to “bounce back” in friggen 3 weeks. I feel like all I’ve been seeing is new moms sharing their amazing postpartum bods, 11 days after birth, 2 weeks after birth, etc. And while that’s wonderful for them, for many others, KNOW that it’s not realistic! While I won’t be totally sure till 6 weeks, I have a strong feeling that I’ve got #diastasisrecti (separation of the abs), in which case I’m determined to get the PT I need to heal. I’ve also been wearing a postpartum corset for extra support. But in the meantime, I’m giving my body a chance to breathe. Did you SEE how far my belly stretched?! There is no race to bounce back moms. We’ll get there!! #postpartum

A post shared by Kristen Sullivan (@krisrosulli) on

Таа објаснила дека има “diastasis recti”, односно забележала раздвојување на стомачните мускули, состојба која им се случува на многу жени по породувањето и поради тоа, таа морала да носи постпородилен појас кој ѝ помагал во регенерирање на стомачните мускули.

Кристен Суливан одлучила да ги сподели овие фотографии поради другите постпородилни фотографии кои таа постојано ги гледала на Инстаграм:

“Едноставно ми се чини дека во последно време има многу фотографии кои покажуваат само фит мајки со рамен стомак, кои изгледаат совршено во бикини. Тоа е одлично и ги поддржувам во истото. Но, другата половина од мајките не се опоравуваат толку лесно, а со ова сакав да покажам дека и таа друга страна е во потполност нормална и совршена”.

“Наместо да сме загрижени околу тоа како да го вратиме своето тело во форма веднаш по породувањето, треба да се фокусираме на искористување на драгоценото време за галење со нашите неверојатни бебиња, кои растеле во нашиот стомак минатите 9 месеци”, заклучува оваа искрена мајка.