Ja нема на картата: Неоткриена земја во Европа за која малкумина слушнале

На планинското езеро Рика и Сталин имал свој летниковец во кој доаѓал кога било убаво времето.

Само неколкумина слушнале за земјата меѓу Кавказ и Црното Море, а причината е што ја нема на картата. Поранешната Автономна Советска Социјалистичка Република во рамки на границите на Грузија прогласи независност во 1992 година и беше признаена од Русија, Никарагва, Венецуела и Науру, како и Јужна Осетија и Приднестровје.

Google search engine

Меѓународните организации како ООН, Европската комисија, ОБСЕ, НАТО, Светската трговска организација, Советот на Европа и повеќето суверени држави, ја признаваат Абхазија како дел од Грузија и го поддржуваат нејзиниот територијален интегритет.

Главен град на Абхазија е Сухуми, крајбрежен град сместен на источниот брег на Црното Море. Во времето на поранешниот Советски Сојуз, Абхазија беше омилено летно одморалиште и одморалиште за љубителите на прекрасната природа, а исто така вреди да се посети и Сухуми. Остатоци од римски ѕидови, тврдини и замоци, како и мостот Беслетски од 12 век и познатата ботаничка градина со повеќе од 5.000 растителни видови од 1840 година, се само некои од атракциите на овој град.

На околу 70 километри од Сухуми се наоѓа планинското езеро Рика. Освен што е сцена за паметење сама по себе, возењето до неа преку Кавказ е вистински спектакл. Со поглед на густите шуми и водопади, туристите доаѓаат со автомобил или автобус до 950 метри надморска височина каде што се наоѓа езерото, опкружени со планини кои се издигаат до 3500 метри. Таму, Јосиф Сталин имаше и една од своите летни куќи (дачи) покрај езерото.

Британскиот фотограф Џејмс Кервин сними делови од Абхазија на која се гледаат напуштени згради, железнички станици и прекрасни примери на празни архитектури. Погледнете ги неговите фотографии во продолжение.