Излегоа на површина нови транскрипти од пораките на лидерите на Кавачкиот клан од апликацијата Скај

Еден од водачите на кавачкиот клан, Слободан Кашчелан, е осомничен дека ги следел комуникациите и ги поттикнувал членовите на таа криминална група да го убијат водачот на кланот Шкаља, Јован Вукотиќ, додека тој бил во притвор во Управата за извршување на кривични санкции. .

-Влези и убиј го тоа срање – вели тој во телефонска порака што наводно ја испратил во чет група формирана од водачите на криминалната организација Радоје Звицер и Милан Вујотиќ. Станува збор и за комуникација од шифрираната Sky апликација.

Google search engine

Ова, меѓу другото, се наведува во списите на Специјалното државно обвинителство за случајот оформен против неколку лица осомничени дека планирале ликвидација на еден од поглаварите на скаљарскиот клан.

Звицер и Вујотиќ се недостапни за надлежните државни органи и по нив се трага. СДТ како членови на таа организација ги идентификуваше Кашчелан, Драган Кнежевиќ, Горан Вукчевиќ, Игор Терзиќ, Данило Бакиќ, Стеван Краљевиќ, Радован Мујовиќ, Владан Лучиќ, Филип Кнежевиќ и Ратко Живковиќ.

Обвинителите објаснуваат дека Касчелан ја следел комуникацијата меѓу другите осомничени и им „давал совети и упатства на непосредните извршители“ како да ја завршат задачата.

Се вели дека ги советувал да останат смирени и ги поддржал во нивните намери и пораката што ја испратил на 10 април 2020 година.

Во документот се додава дека осомничениот Драган Кнежевиќ, исто така по наредба на организаторите Звицер и Вујотиќ, го регрутирал обвинетиот Данило Бакиќ да го прифати криминалниот план и да учествува во убиството на Јован Вукотиќ.

– Осомничениот Бакиќ го набљудувал објектот на УИКС во кој се наоѓал оштетениот и собирал податоци за неговите навики и движења, но и податоци за местото и времето и најповолниот начин на извршување на делото – наведува СДТ и додава дека прибрал и информации за движењата и позициите на полициските службеници и положбата на станбени и други објекти и граѓани кои живеат во непосредна близина за да не се откријат непосредните сторители.

Бакиќ потоа и пријавил на Кнежевиќ преку апликацијата Sky.

За ова Кнежевиќ во групата за интервју ги известил Звицер и Вујотиќ, а газдите истовремено барале обвинетиот Стеван Краљевиќ да го управува возилото наменето за извршување на делото. што тој го прифати.

Според доказите на СДТ, таа криминална група планирала да го ликвидира Вукотиќ додека бил во истражниот затвор.

Нејзините членови, скриени од вегетацијата во одводниот канал, ја набљудувале просторијата во која се наоѓал Вукотиќ, чекајќи да се појави на прозорецот, по што планирале да го застрелаат со пушка со оптички нишан.

Оружјето за ликвидација, според доказите на СДТ, го набавил Вујотиќ.

Горан Вукчевиќ и Игор Терзиќ и уште еден член на криминалната група, засега непознати, се идентификувани како лицата кои имале задача да го убијат водачот на Скалјарите.

Во досиејата до кои Вијести имал пристап, е опишано како во средината на март 2020 година, Звицер преку Скај им испратил на членовите на групата фотографија од скица на која е прикажана положбата на објектот во кој Вукотиќ ја отслужувал затворската казна и неговата околина. , како и порака со следнава содржина:

– Задолжително е да се палат фалсификати на спротивната страна. Ако бегаш со кола, треба да ја запалиш, а не знам како понатаму.

– Го запаливме автомобилот на излезот од Спуз и тоа ќе ја води полицијата.

Според содржината на пораките што ги разменувале членовите на криминалната група, истражителите заклучуваат, според СДТ, дека по 20 март 2020 година дошло до промена на утврдениот план… Тогаш Вујотиќ напишал:

– Нема повеќе одложувања од една секунда.

А потоа заедно со Звицер ги критикува со пораки:

– Немате самодоверба.

– Немаш верба во себе… Тоа е најголемиот проблем…

Претходно, Вујотиќ им кажува на одредени членови на групата дека мора да се смисли штанд на кој ќе се постави оружје и од кој ќе биде застрелан Вукотиќ.

– Треба да дизајнираш штанд или некаква рампа за да се качиш на него за да го застрелаш… Нацртај и смисли како да се маскираш, но ние мора да го пукаме преку оградата – напиша Вујотиќ.

Откако ги критикуваше, Звицер им вели:

– Во сето ова се вмешани премногу луѓе и бараш се повеќе… Синоќа легнавме со столарот, разбуди се со заварувачот, мора да си одлучен и смирен… Треба да испратиш по 1 куршум. Да се ​​смириме малку, Господ да ве благослови – напиша Звицер.

Водачот на касарната потоа им раскажува што се случило со години пред влезот во Спуж, алудирајќи на убиството на Андрије Мрдак, кој беше застрелан на 25 декември 2014 година, додека со снаата чекаше во пред затворската капија да влезе и да го посети брат му Ненад. Две лица на мотор поминале покрај него, од кои едното отворило оган. Еден од напаѓачите потоа бил ранет.

– Убија човек пред матично на денот на посетата, па не побегнаа со ништо без мотор, вечерва нема да знаат дали е нов автомобил, а не дали Клемпо бил убиен… Да не правиме муабет кај е моторот, среде бел ден убиле дечко на бирото со скинати тетиви, седнале на мотор и до ден денес не го нашле, сакате да фрли бомби и нека одат пет луѓе таму. Не гледаш решение затоа што имаш 100, ние во камен, вие во плоча, веќе еден месец. Се однесувате како да ве туркаме во оган – напиша Радоје Звицер.

Во продолжение на комуникацијата, Вујотиќ им се обраќа на осомничените, наведувајќи дека никого не туркаат и нема:

– Кратко и јасно. Кој сака да работи нека оди до канал да го среди… Нека го пукаат сабајле. Не е лесно, тешко е. Но, сега самодоверба, а не темнина во очите – напиша Вујотиќ.