ИЗГУБИВ СЕ ВО УКРАИНА! Еден од најбогатите Срби во светот си ја отвори душата, Цептер зборуваше за животот и бизнисот

Еден од најпознатите српски бизнисмени проговори за работи за кои до сега малку се знаеше.

Во едно од ретките интервјуа, бизнисменот Филип Чептер зборуваше за својот бизнис, успесите и неуспесите, како и за односот кон подемите и падовите во бизнисот.

Google search engine

„Испратив тим во Русија во 1990/1991 година и луѓето велеа – дали е можно да одите таму. Во третата година имавме промет од 120 милиони долари. По 20 години работа, половина не сум сретнал ниту посетил на моите компании. Секако дека ги познавам генералните директори од годишните состаноци.

Madlena Cepter, Filip Cepter, ćerka, Ema Cepter

Сега или за мене кажува дека сум лош шеф или дека сум многу добар организатор ако работам и не одам никаде. И можев да организирам работа поради мојот независен систем на работа. Не барам никакви привилегии од државата или институциите. Имам уникатен производ кој делува. Не сум се занимавал со политика и нема да се занимавам со политика“, изјави Филип Чептер во емисијата К1, а пренесува Мондо.

Вели дека не е некој што контролира се во својот бизнис, кој го развил насекаде низ светот.

„Знаете ли што значи да се води компанија која има 100 генерални менаџери. Потоа има меѓународни менаџери кои управуваат со овие сто – по регион, по производ. И тогаш ми велат – мора да си генијалец кога го контролираш сето тоа. Контролирам нула. Немам поим. Спорадично ги гледам извештаите и тоа е тоа“, рече тој.

“Инаку не ги славам успесите. Штом завршам се вртам на другата страна. Но, исто така, не патам ниту една секунда од неуспех. Нема жалење бидејќи во се што влегувам влегувам со висока веројатност дека ќе успеам.А ако не успеам знам дека дадов се од себе и тогаш не се каам.Ако пропуштам што да правам.Што да правам поради војната во Украина.За 15 дена изгубивме 100 милиони промет.Па што да правиш,мора да се консолидираш.А во Украина изгубив се.Нема ништо,а имав 50-60 канцеларии,илјадници соработници.А соработниците се таму,ги плаќаме па ние не ги губете“, рече Цептер.

Madlena Cepter, Filip Cepter, ćerka, Ema Cepter

Вели дека бил во ситуација некој да го измами со намера.

“Ме измамија стотици од нив. Порано, кога бев банкар во Србија, доаѓаа луѓе со намера да ме измамат. Разбирам дека некој сака, но не може да го врати кредитот. Но, тоа не е проблем на банката , но неговиот проблем.Се сеќавам дека изгубивме десетици милиони во погрешни заеми.И тогаш воведов дека кога фирмата ќе земе заем, директорот мора да ја потпише сметката, сопственикот, неговата сопруга, сите што се таму. никој не сакаше да го земе заемот“, рече тој.

Зборувајќи за спонзорството во Формула, тој вели дека тоа е веројатно најскапата реклама во светот.

„Во Монако потрошивме над две милијарди на спонзорства во овие 35 години. Поточно, на Форум 1 на Монако потрошивме 40 милиони на банери за 22 години. И мислам дека тоа е најскапата реклама бидејќи трката трае еден час и банерот не чинеше два милиони, сега единствено е што таа реклама ја гледаат 400 милиони луѓе“, вели Филип Цептер.