Исто како во Косово: Украина лежи на едно од најголемите наоѓалишта на “незаменлив” метал во светот! “Тоа можеби не е причината за инвазијата, но…”

Украина лежи на едно од најголемите европски наоѓалишта на „незаменлив“ метал?

Кога, за време на конференцијата за рудници и технологија во Лондон во ноември 2019 година, украинските геолози пријавија ново големо наоѓалиште на литиум во источна Украина, тоа предизвика голем интерес кај производителите на батерии за електрични автомобили.

Реклама

Литиум-јонските батерии, кои ги напојуваат повеќето електрични возила, се потпираат на суровини како што се литиум, кобалт и елементи од ретка земја.

Според прелиминарните проценки на украинските научници, земјата има околу 500.000 тони литиум, што е многу респектабилна метална резерва чии вкупни резерви на Земјата се проценуваат на околу 53 милиони тони.

Најголеми наоѓалишта на литиум има во Аргентина, Боливија и Чиле (27,2 милиони тони), Кина (7 милиони тони) и Австралија (5 милиони тони). На Балканот, најголемо наоѓалиште има во Србија, еден милион тони.

Руската воена интервенција доаѓа во време кога Украина се обидуваше да се позиционира како важен играч во транзицијата кон чиста енергија, голем чекор за земјата која долго време ја изгради својата економија на јаглен, железо, титаниум и други наследени индустрии од советската ера, пишува Јутарњи.

Според Њујорк Тајмс, потенцијалот на Украина за производство на литиум почна да привлекува глобално внимание. Затоа Украина минатата година објави меѓународен тендер за концесии за наоѓалиштата на литиум.

Во ноември 2021 година, австралиската компанија European Lithium објави дека е во процес на обезбедување на правата за истражување на две надежни наоѓалишта на литиум: во регионот Доњецк во источна Украина и Кировоград во центарот на земјата.

„Многу сум возбуден што имам можност да се стекнам со две украински наоѓалишта на литиум и да ги комбинирам со нашиот напреден проект за ископување литиум во Волфсберг, Австрија“, рече Тони Сејџ, еден од лидерите на компанијата European Lithium, која има за цел да стане најголемиот снабдувач на литиум во Европа.

Украина лежи на едно од најголемите европски наоѓалишта на „незаменлив“ метал

Но, во исто време, кинеската компанија Chengxin Lithium аплицираше за право на истите наоѓалишта на литиум.

Chengxin Lihium од Шенжен претходно најави дека ќе изгради фабрика за литиум во Индонезија и ќе инвестира во рудници за литиум во Аргентина и рудници за кобалт во Демократска Република Конго, кои чуваат дури 70 отсто од резервите на металот.

Кина, Демократска Република Конго и Австралија денес претставуваат три четвртини од глобалното производство на литиум, кобалт и ретки земји.

Иако литиумот не е особено редок ресурс, тој во моментов е практично незаменлив во батериите.

Побарувачката за литиум се очекува нагло да се зголеми како што расте потребата за електрични возила, што ги натера производителите на автомобили да се обидат да обезбедат доволно снабдување.

Цените на литиумот се зголемија за дури 600 отсто во текот на изминатата година.

– Можеби тоа не е мотив за инвазијата, но има причина зошто Украина е толку важна за Русија.

Покрај земјоделското производство, таа е минерална база на Украина. Оваа инвазија ги внесува овие минерали во игра, изјави за New York Times д-р Род Шуновер, основач на Ecological Futures Group, организација фокусирана на безбедносните импликации од глобалното нарушување на животната средина.

Иако литиумот во моментов е незаменлив во зелената транзиција, неговото екстракција влијае на животната средина.

Ископувањето на литиум користи големи количини на подземни води, што значително ги намалува ресурсите потребни на домашните фармери и сточари.

Понатаму, рударството предизвикува сопствени емисии: помеѓу пет и 15 тони јаглерод диоксид се произведуваат по тон извлечен литиум.

Да потсетиме, неодамна литиумот беше во фокусот на големите протести во Србија, која има значителни резерви на овој метал: според Геолошкиот институт на САД (USGS), околу еден милион тони.

Мултинационалната корпорација „Рио Тинто“ на крајот на декември минатата година одлучи привремено да го прекине проектот „Јадар“ кој предвидува истражување и отворање на рудници за литиум во западна Србија, откако илјадници луѓе ги принудија српските власти да го повлечат Просторниот план со кој се предвидува експлоатација на литиум во Лозница.

Реклама