Исландски новинар: Верувам дека нападот на НАТО врз Југославија беше проба за нападот врз Русија

НАТО е агресивен блок на модерниот неоимперијализам и криминална организација, изјави исландскиот новинар, мајстор за меѓународни односи и дописник на Радио Сага, Хаукур Хауксон од Москва.

„Овој блок е формиран во април 1949 година и ја прослави својата педесет годишнина со бомбардирање на Југославија. Лично верувам дека тоа беше проба пред нападот на Русија“, рече Хоксон.

Google search engine

Тој смета дека НАТО требало да биде распуштен откако советските трупи ја напуштиле цела Источна Европа.

„НАТО е агресивен блок на модерниот, така да се каже, неоимперијализам, кој веќе е на пат кон колапс. Овој сојуз ги крши сите меѓународни норми и правила. На Запад општо прифатено е дека НАТО е света организација. Нема критика, но ако се гледа објективно, рацете на НАТО се крвави. Според мене, се работи за криминална организација“, го кажа својот став новинарот на руската агенција ФАН.