Исечкала кромид и го ставила покрај кревет во текот на ноќта – кога се разбудила, имала што да забележи…

Без оглед на непријатниот мирис и солзите во очите, кромидот е една од најделотворните намирници на светот, согласни се експертите.

Кромидот нуди неверојатни здравствени предности, толку големи и потребни за човечкиот организам што реченицата „по еден кромид на ден“ е подобра од онаа за сите нас позната фраза: „по едно јаболко на ден за поздрав дух“.

Google search engine

Кромидот е преполн со соединенија кои што помагаат во борбата против болестите и инфекциите, а исклучително е богат со сумпорни соединенија, па тоа е причината што плачеме при негово сечење или пак рендање.

Исто така, кромидот содржи флавоноиди, кои што помагаат во заштита на телото од оштетувањето на здравите клетки кои што ги имаме насекаде.

Оваа посебна употреба на кромидот може на прво читање да ви делува чудно, но изненадувачки е корисна.

Силниот мирис на кромидот е способен да ви го одзатне затнатиот нос во текот на настинка, особено во овој период кога нашето тело е поподложно на инфекции и вируси.

Сè што е потребно да направите е да исечете една главица кромид и да ја ставите на чинија покрај вашиот кревет во текот на ноќта. Мирисот ќе се шири во вашата соба, но исто така ќе продре во вашиот нос и грло, па кога ќе се разбудите наутро ќе бидете изненадени што сите дишни патишта и носот ви се одзатнати и дишете слободно.