Институтот за воени студии со објаснување зошто Путин не го убил началникот на „Вагнер“

Рускиот претседател Владимир Путин веројатно сфатил дека не може да го елиминира основачот на „Вагнер“, Евгениј Пригожин, а да не го направи маченик во исто време, објави американскиот безбедносен и одбранбен тинк-тенк Институт за различни студии (ISW).

Потсетува дека рускиот претседател Путин, преку посредник, белорускиот претседател Александар Лукашенко, го прогони Пригожин во Белорусија и ги отфрли сите кривични пријави против него, откако „Вагнер“, на чело со Пригожин, во саботата започна бунт во Русија.

Google search engine

Иако бунтот на „Вагнер“ резултираше со смрт на руските пилоти кои го нападнаа конвојот на „Вагнер“ кој се движеше кон Москва, ISW наведува дека Пригожин „сè уште ужива одредена поддршка“ кај руската јавност, како и кај редовната армија.

Шефот на „Вагнер“ со месеци води кампања за промени во самиот врв на руската војска, обвинувајќи го Министерството за одбрана за запоставување на воениот персонал вклучен во борбите во Украина, порака што одекна кај многу војници и нивните семејства, анализира институтот.

„Кремљ мора да се погрижи овие групи да ги изгубат сите илузии за Пригожин на начин што ефективно ќе го лиши од поширока поддршка во Русија“, се вели во најновиот извештај на ISW.

„Кремљ веројатно ќе го нападне и оцрнува Пригожин во јавноста за да ја скрши јавната поддршка за шефот на „Вагнер“, но и да ги обесхрабри вагнерците кои сакаат да го следат во Белорусија и да ја уништат неговата финансиска моќ“, се вели во извештајот на Институтот за воени студии.