Инфлацијата во САД останува сериозен политички проблем

Добро се сеќаваме како претходно оваа година инфлацијата на потрошувачките цени од 5,3% на годишна основа се сметаше за висока. Не повеќе. Сега, кога порастот на цените го достигна ова ниво, како што се случи во август, на сите треба да им олесни, бидејќи тоа значи дека инфлацијата забавува.

Само економист или политичар може да се обиде да ја намали инфлацијата на овој начин, и многумина ќе го сторат тоа. Аргументот е дека растот на цените во август од 0,3% месечно е малку побавен од 0,5% во јули и 0,9% во јуни. Основната инфлација, која не вклучува храна и енергија што домаќинствата всушност ја купуваат, беше поограничена на само 0,1% во август, или 4% на годишна основа, во споредба со 4,3% во јули. Целта на Федералните резерви за инфлација е 2%.

Google search engine

Ако не сте премногу пребирливи, овие бројки се чини дека ги оправдуваат оние кои тврдат дека инфлацијата оваа година ќе биде минлива. Цените за услугите поврзани со патувањето паднаа, што укажува на тоа дека потрошувачите ги потрошиле кумулативните заштеди за одмор или патуваат помалку поради делтата варијантата на Ковид-19, или и двете. Паѓаат и цените на половните возила. Другото поскапување веројатно се должи на злобните „тесни грла во синџирот на снабдување“ што ги доживува економијата, додека пандемијата продолжува да го нарушува светското стоковно производство.

Не е чудно ако семејствата се сомневаат во ова, бидејќи немаат луксуз да живеат со основни работи. Цените на храната што се консумира дома се зголемија за 3% во последната година, а цените на протеините како месо, риба и јајца се зголемија за 8%. Зголемувањето на цените на гасот и електричната енергија се забрза меѓу јули и август, а владиниот индекс на цените на енергијата скокна за 25% во минатата година. Цените на производителите, кои се пренесуваат на потрошувачките цени, се зголемија за 8,3% во август во однос на претходната година.

И тоа е само инфлацијата што владата ја мери. Една од аномалиите е дека цената на живалишта прикажана во податоците за инфлацијата (и кирии и проценка на цената на становите зафатени од сопствениците) се зголеми за само 0,2 % од јули до август и за само 2,8 % годишно.

Другите мерки покажуваат дека цените на куќите скокнале за речиси 19% во минатата година, додека кириите се зголемени за нешто повеќе од 9%. Додека економистите дебатираат како да се земат предвид сместувањето во податоците за инфлацијата, семејствата имаат тешкотии да платат зголемени кирии, а младите луѓе беа отфрлени од опцијата за прв дом.

Инфлацијата ги еродира платите на работниците. Најновите владини податоци покажуваат дека реалните неделни приходи се зголемени за 0,3% во август – првото зголемување оваа година. За периодот август 2020-та – август 2021-ва година, сепак, има намалување од 0,9%. Политиката на ФЕД за лесни пари ги надувува средствата на богатите, но ја поткопува куповната моќ на просечниот работник. И тогаш политичарите оданочуваат и трошат повеќе за да ја намалат нееднаквоста.

Сето ова објаснува зошто инфлацијата останува сериозен политички проблем и зошто би било добро за демократите да го послушаат повикот на сенаторот Џо Манчин за стратешка пауза во новите трошоци што ФЕД ги поддржува со купување државни хартии од вредност и ниски каматни стапки. Гласачите знаат колку плаќаат во супермаркетот и на бензинската пумпа.