Индустријата за криптовалути е контролирана од моќен картел на богати луѓе: Тие купуваат инфлуенсери и медиуми

Џексон Палмер е личност која не е премногу позната во јавноста или активна на социјалните мрежи, но кога ќе објави нешто, тоа се чита со големо внимание.

Палмер е, всушност, еден од авторите на Dodgecoin, криптовалута создадена од шега, со цел да ги посочи проблемите во крипто светот.

Google search engine

Тој и неговиот колега Били Маркус ја создадоа оваа криптовалута во 2013 година како одговор на растечката вредност на разни криптовалути и алт-монети, кои според нив се безвредни.

Со сатиричен пристап кон доџкоинот, тие сакаа да се потсмеваат на овој тренд, за што сведочи и фактот дека Маркус понекогаш се претставува себеси како Шибеташи Накамото, за потребите на крипто светот, нагласувајќи дека доџкоинот е првенствено „мим криптовалута“ без никаква вредност, освен шпекулативност.

Овој пат, Палмер се најде во центарот на вниманието со своите објави на Твитер, во кои директно и моќно го критикуваше целиот свет на криптовалути.

Тој рече, пред сè, дека повеќе нема да се занимава со криптовалути или да објавува нешто за нив и ги објасни своите ставови за нив. По повеќегодишно проучување, сега верувам дека крипто-валутите се инхерентно десничарска, хиперкапиталистичка технологија дизајнирана да го зголеми богатството на нејзините поборници преку комбинација на затајување данок, помалку регулаторен надзор и вештачка присилна несташица, започнува тој.

Палмер продолжува: Иако се тврди дека е децентрализирана, индустријата за криптовалути е контролирана од моќен картел на богати личности кои со текот на времето се развиле и се претвориле во истите институции и се поврзани со истиот централизиран финансиски систем што сакале да го заменат.

Според него, крипто-индустријата ги искористува сомнителните деловни врски, купува инфлуенсери и медиуми и го одржува култот за брзо богатење и сè е дизајнирано да извлече повеќе пари од финансиски очајни и наивни инвеститори. Тие на врвот профитираат од мали и ранливи играчи, и тоа е скоро единствената цел на крипто-валутите од самиот почеток.

Тие, вели Палмер, го искористуваат најлошиот дел од денешниот капиталистички систем (корупција, измама и нееднаквост) и технички го оневозможуваат надзорот, регулацијата и оданочувањето што може да го заштити просечниот човек. Малите инвеститори се виновни за сè, а големите кои манипулираат со пазарот се покажаа како „генијалци“.

Секоја критика кон овој свет повлекува реакција на големите играчи кои го контролираат пазарот и нивните клиенти кои се надеваат дека ќе станат милијардери – така што секоја јавна дебата со добра волја е невозможна, пренесува Буг.

Од сите овие причини, Палмер одлучи да не се занимава со криптовалути, ниту да троши енергија на дискусии. Тој им го препушти на оние кои имаат сила да го сторат тоа и вели дека „новите технологии можат да го направат светот подобро место, но не кога се одделени од нивните основни политики или последици за општеството.