Индија е подготвена да ги надмине Јапонија и Германија и да стане трета по големина економија во светот

Индија е подготвена да ги надмине Јапонија и Германија и да стане трета по големина економија во светот, според S&P Global и Morgan Stanley.

Прогнозата на S&P се базира на проекцијата дека годишниот номинален раст на индискиот бруто-домашен производ во просек ќе изнесува 6,3 отсто до 2030 година.

Google search engine

Слично на тоа, Морган Стенли проценува дека индискиот БДП најверојатно ќе се удвои повеќе од сегашните нивоа до 2031 година.

„Индија е подготвена за економски бум поттикнат од офшор, инвестиции во производството, енергетска транзиција и напредна дигитална инфраструктура на земјата“, напишаа во извештајот аналитичарите на Морган Стенли предводени од Ридам Десаи и Гириш Акчипали.

Овие двигатели ќе ја направат Индија трета по големина економија и пазар на капитал во светот пред крајот на деценијата.

Индија забележа годишен раст од 6,3 отсто во кварталот јули-септември, малку повисок од прогнозата на анкетата на Ројтерс од 6,2 отсто.

Претходно, Индија забележа раст од 13,5 отсто во периодот април-јуни во споредба со минатата година, поттикнат од силната домашна побарувачка во услужниот сектор во земјата.

Проекцијата на S&P зависи од континуираната трговска и финансиска либерализација на Индија, реформите на пазарот на труд и инвестициите во инфраструктурата и човечкиот капитал на Индија.

„Ова е разумно очекување за Индија, која има многу да направи во однос на растот и приходот по глава на жител“, изјави за CNBC Дирај Ним, економист во банкарската група за истражување на Австралија и Нов Зеланд.

Некои од горенаведените реформи се веќе започнати, рече Ним, нагласувајќи ја посветеноста на владата да издвојува во повеќе капитални проекти во годишните расходи на земјата.