Имигрант освои 500.000 евра на лотарија и нема да плаќа данок

Воен имигрант од Украина освоил 500.000 евра благодарение на лотарија, соопшти денеска Белгиската национална лотарија.

Победникот е на возраст меѓу 18 и 24 години и живее во Брисел последнава година, објави „Ројтерс“. Минатиот месец на бензинска пумпа купил гребка од пет евра, која била со голема добивка.

Google search engine

Идентитетот на добитникот ќе остане непознат, како што е случајот со сите белгиски добитници на лотарија. Портпаролката на Националната лотарија рече дека добитникот имал измешани чувства.

„Тешко е да се биде задоволен со оглед на се што се случува во неговата татковина“, истакна таа и додаде дека младиот човек прво сака да направи прослава за да им се заблагодари на сите што му помогнале да се интегрира во Белгија, а потоа сака да направи нешто за неговите сонародници и обновата на Украина.

Таа спомна дека мажот, иако е среќен во Белгија, каде што се вработил, би сакал да се врати во Украина штом ќе заврши војната.

Добивките од лотарија во Белгија се ослободени од данок, а интересено е што минатата година 165 луѓе од мало белгиско село освоиле 142.897.164 евра на лотарија.