И ПОКРАЈ САНКЦИИТЕ, ЕУ КУПИЛА ОД РУСИЈА 40 отсто повеќе течен гас одошто пред војната

Иако Европската унија се обврза дека драстично ќе го намали увозот на гас од Москва поради нејзината инвазија на Украина, најновите податоци покажуваат дека купувањето на течен природен гас (ЛНГ) од руско производство се зголеми. Според новите наоди објавени од Global Witness, организација за заштита на животната средина, Европската унија купила 21,6 милиони кубни метри (mcm) руски ЛНГ помеѓу јануари и јули оваа година, што е мал пораст во споредба со истиот период во 2022 година, кога увозот изнесуваше 21,3 mcm.

Но, кога бројката од 2023 година се мери со истиот период во 2021 година, пред одлуката на Кремљ да води војна против Украина, тоа резултира со пораст од 39,5%, што е срамен процент за блокот кој силно ја осуди инвазијата врз Украина како нелегална и воведе санкции за Русија.

Google search engine

Но, она што ги прави работите уште понепријатни, е што дури три земји-членки може да се најдат меѓу петте главни клиенти на руски ЛНГ во првите седум месеци од неговата година: Освен Кина, која се најде на врвот со 8,7 mcm во набавки, втора е Шпанија (7,5 mcm), Белгија (7,1 mcm ), Јапонија (7 mcm) и Франција (4,5 mcm).

Како крајбрежни земји, Шпанија, Белгија и Франција станаа прометни дестинации за превозниците на ЛНГ, кои треба да ги растовараат своите резерви на софистицирани терминали каде што оладената течност се враќа во гасовита форма и се испраќа во електрани.

Холандија, Грција, Португалија, Финска, Италија и Шведска исто така беа наведени од Глобал Витнес како актуелни потрошувачи на руски ЛНГ. Бројките се засноваат на податоците за испорака добиени од Kpler, аналитичка фирма. Севкупно, се проценува дека ЕУ купила 52 отсто од целиот руски извоз на ЛНГ помеѓу јануари и јули, пазарен удел што ја надминува границата од 49 отсто од 2022 година и 39 отсто од 2021 година.

Овогодишната набавка вредеше 5,29 милијарди евра, рече Глобал Витнес, износ што ги доведува во прашање напорите на блокот да ги ослабне воените напори на Кремљ, кои фундаментално се одржуваат со меѓународната продажба на фосилни горива.

Од почетокот на војната, ЕУ го забрани увозот на руски јаглен и нафта од руски нафтоводи, но видно го поштеди увозот на руски гас. Додека протокот на гас од гасоводот е драматично намален преку националните планови и одмаздата на Владимир Путин, цистерните со руски ЛНГ се чини дека се топло добредојдени во европските пристаништа.

„Купувањето руски гас има исто влијание како и купувањето руска нафта. И двете ја финансираат војната во Украина, а секое евро значи повеќе крвопролевање. Додека европските земји ја осудуваат војната, тие ставаат пари во џебовите на Путин“, Џонатан Нороња-Гант, висок активист за фосилни горива во Global Witness, се вели во соопштението.

Податоците од Евростат прикажуваат слична шема: во првиот квартал од 2023 година, Русија беше вториот најголем снабдувач на ЛНГ во ЕУ, само зад Соединетите држави и пред Катар, Алжир, Норвешка и Нигерија.

Пазарните податоци анализирани од Бригел, бриселски економски тинк-тенк, не покажуваат значителна варијација во протокот на руски ЛНГ, и покрај повеќекратните сплавови на санкции и зголемените докази за можни воени злосторства извршени во Украина: ЕУ купи 1,99 милиони мм руски ЛНГ во март 2022 година, првиот цел месец од инвазијата, и 1,59 mcm во јули 2023 година, последниот месец завидено.

Исак Леви, висок аналитичар во Центарот за истражување на енергија и чист воздух (CREA), истражувачка институција која исто така ја следи продажбата на фосилни горива во Русија, предупреди дека иако крајбрежните земји се примарна точка на пристигнување за превозниците на ЛНГ, крајните потрошувачи може да се наоѓаат на друго место низ Европа. „Кога карго-товарот на ЛНГ се истоварува во овие земји, тоа не мора да значи дека гасот останува таму“, рече Леви. „Наместо тоа, постои можност рускиот ЛНГ да биде реекспортиран во други дестинации на ЕУ“.

Иако Еуроњуз ја исконтактира, Европската комисија не одговори веднаш на барањето за коментар.