Хрватската просечна нето плата повеќе од двојно повисока од македонската

Просечната месечна исплатена нето-плата во октомври во Хрватска изнесувала 7.108 куни или околу 947 евра, пишува денеска загрепски „Вечерњи лист“, наведувајќи дека нето платите за годината се зголемени за 361 куна или околу 48 евра.

Половина од вработените, околу 684.000, заработуваат помалку од 6.017 куни, но 202.000 вработени во занаетчиството, трговијата и слободните професии се надвор од тој просек.

Google search engine

Платите, како што се наведува, номинално пораснале нешто повеќе од пет отсто во последната година, но поради инфлацијата реално се само два отсто.

Најголемо зголемување на платите на годишно ниво за помалку од девет проценти има угостителството, туризмот и ИТ секторот, кој заедно со растот на платите бележи и најголем пораст на вработеноста.

Најмал пораст на платите (2,6%) имаат услужните дејности со околу 22.000 вработени, додека во јавниот сектор најголем пораст на платите е забележан во здравството (6,5%), при што вработените во болниците имаат просек од околу 9.600 куни нето, а други дејности здравствена заштита околу 8.500 куни.

Во социјалната заштита просечната плата е околу 6.100 куни, во градинките околу 6.200 куни, во основните училишта околу 7.800 куни, во средните училишта околу 7.900 куни, а на факултетите околу 11.000 куни, додека платите на вработените во државната администрација во просек се околу 80 куни. .

Во групата од 136.000 вработени, што е една десетина од традиционално ангажираните во Хрватска, просечната плата е помала од 514 евра, додека приближно исто толку најплатени во Хрватска во просек заработуваат нешто повеќе од 1.470 евра месечно.

Движењето на платите зависи и од понудата на работна сила, а туризмот и угостителскиот сектор годинава мораше да ги зголеми платите повеќе од другите за да добие работници, пренесува Хина, пишува Вечерњи лист.

Заради споредба, просечната септемвриска плата во Македонија изнесуваше 28,869 или околу 468 евра, што е за повеќе од половина пониска од хрватската.

ПретходнаКрипто-престолнина на светот: „Ќе никне целосно нов град “Bitcoin City“
СледнаДали „iPhone“ ќе може да се поправа надвор од овластен сервис?