Хипотеките за невакцинираните во Русија можат да поскапат!?

Во 2022 година, цените на заемите и хипотеките во Русија ќе се зголемат за невакцинираните. Соопштението го издаде Здружението на банки во Русија, цитирано од весникот Известија. Причината се префрла на осигурителните компании кои поради зголемен ризик мораа да ја зголемат премијата за осигурување на живот за невакцинираните.

Од 2022 година, кога аплицирате за хипотека или потрошувачки заем, можеби ќе треба да приложите потврда за вакцинација против Ковид. Во спротивно, цената на заемите може значително да се зголеми.

Google search engine

Вакво сценарио е предвидено поради зголемувањето на цената на животното осигурување во позадина на пандемијата, изјави Алексеј Војлуков, потпретседател на Здружението на банки во Русија. Според банкарскиот експерт, цената на осигурувањето ќе скокне бидејќи „и овие 2-3% од смртните случаи кај болните се доста значајни за осигурителните компании“.

Затоа, сертификатот за вакцинација може да се вклучи во списокот на задолжителни документи за договорот за осигурување, а тарифите може да се зголемат за клиентите кои одбиваат да го презентираат.