Груби и Мерко за рушењето на платформите: Во Струга нема дивоградби, се солидаризираме со колегите од Охрид

Првиот вицепремиер и министер за политички систем, Артан Груби, заедно со министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири и градоначалникот на Струга, Рамиз Мерко денеска присуствуваа на активностите за уривање на шест постојни платформи лоцирани на брегот на Охридското Езеро во Струга.

Груби во оваа пригода рече дека е за поздравување фактот што акцијата за отстранување на платформите се прави преку конструктивен дијалог меѓу општинските власти и бизнис заедницата.

Google search engine

„Зелената агенда е веќе во акција и нема да застане тука. Преку оваа агенда, сите граѓани на Република Северна Македонија ќе имаат придобивки, без оглед каде живеат, бидејќи придонесува за подобар и поквалитетен живот“, посочи првиот вицепремиер.

Градоначалникот на Струга, Мерко, исто така рече дека ова е само почеток и дека зелената агенда нема да запре со оваа акција.

„Платформите што денес се отстрануваат не се дивоградби туку нивните сопственици сакаат да се солидаризираат со нивните колеги, сопствениците на сличните концесии во Охрид затоа што стружани не сакаат нивниот град да остане ‘црна овца’ и со тоа да ги зголемат шансите градот Охрид да го изгуби статусот на заштитен град од УНЕСКО“, посочи струшкиот градоначалник додавајќи дека тој и неговиот тим постојано се ангажирани и работат за заштита на диверзитетот на Охридското Езеро.