Грција најави крај на карантинот – отварање по Велигден. Нема веќе забрана за шопинг моловите

Грчкиот премиер Кирјакос Мицотакис објави план за постепено намалување на карантинот во земјата.

Туристичката сезона започнува на 15 мај и паралелно паѓа забраната за движење меѓу регионите. Ќе бидат дозволени и одредени културни активности. Ова го изјави грчкиот премиер во својот говор.

Google search engine

Друга позитивна мерка е поврзана со полицискиот час. Со отворање на рестораните на 3 мај, излезот ќе биде дозволен до 23 часот. Сегашното ограничување е продолжено за два часа.

Основните училишта и градинките ќе бидат отворени на 10 мај. Ќе важат мерките што се применуваат во средните училишта, со два авто-тестови неделно за сите ученици, наставници и административен персонал од сите училишни единици, со нивна бесплатна достава од аптеките со користење на здравствениот број АМКА.

По шестмесечно затворање, ќе бидат дозволени сите активности на отворено, почнувајќи од 3 мај со запазување на сите строги правила за пандемија. Само-тест двапати неделно за вработените во индустријата ќе биде задолжителен. На 5 мај се планира да се отворат продавници за купувачите без потреба да испраќаат СМС или да закажуваат состаноци.

Пандемијата во нашата земја се чини дека се стабилизира, дури и на високо ниво на случаи. Здравствениот систем, благодарение на пожртвуваноста на нашите лекари и медицински сестри, реагираше добро на притисокот. Политиката на постепено и контролирано отстранување на ограничувањата дава резултати затоа што, дури и полека , индексот на позитивност опаѓа, рече премиерот Мицотакис во обраќањето.

Потсетуваме, седумдневниот карантин за оние кои од ЕУ влегоа на територијата на Грција беше укинат во понеделникот. Услов е да се направи негативен тест за PCR или да се вакцинира.