Граѓаните се организираат, ќе се блокира патот до Скопје: Бугарите нема да стигнат ниту до кумановската патарина

Граѓани на социјалните мрежи организираат блокади на патиштата со цел да ги спречат бугарските државјани, кои најавија дека доаѓаат во Скопје на 4 февруари за одбележување на годишнината од раѓањето на револуционерот Гоце Делчев.

Освен најави за „ноќна стража“ од 3 февруари пред црквата Свети Спас, каде што се наоѓа гробот на Делчев, во повик кој се шири на Фејсбук се повикува и на блокада на патиштата.

Google search engine

Народот се организира на социјалните мрежи: Бугарите нема да стигнат ниту до кумановска патарина – со трактори ќе се блокира патот.

„Кумановци повикуваат на блокада на патарината кон Скопје за да не се дозволи бугарските нео-нацисти да плукаат по споменот на великанот Гоце Делчев, наведено е во статус на Фејсбук, кој масовно се споделува во изминативе денови.

Од МВР најавија дека ќе го обезбедуваат одбележувањето на раѓањето на Делчев, а на седница на Советот за безбедност беше оценето дека станува збор за настан со висок ризик.