Готово е. Легендарниот стадион се руши. Владата го уби со една реченица

Еден од култните и најомилените стадиони во светот повеќе нема да постои, барем не во форма во која го знаевме.

Google search engine

Џузепе Меаца, како што е и неговото официјално име, или Сан Сиро, како што е неформално наречен, дефинитивно ќе биде срушен, а неколку стотици метри понатаму во Милано ќе се гради нов стадион, откако беше срушена последната пречка за ваков исход.

Италијанското Министерство за култура даде мислење дека стадионот „нема културна вредност бидејќи оригиналниот дизајн и конструкција на зградата од 20-тите и 30-тите години на минатиот век беа целосно променети со надградби и проширување на зградата во 50-тите и 90-тите години, а со оглед на тоа овие интервенции не се постари од 70 години, стадионот не може да биде заштитено архитектонско добро “.