Големите инвеститори ги префрлаат средствата од ризичната актива во злато, нафта и жито

Оваа година започна со пад на цените на акциите и криптовалутите, додека средствата како злато, сурова нафта и земјоделски производи ја зголемија својата вредност во долари.

Уште пред руската инвазија на Украина да доведе до крајна неизвесност во однос на извозот на енергенси и суровини од двете земји, споменатите видови стоки веќе почнаа да ги надминуваат другите ресурси во однос на реализираната побарувачка од големите инвестициски фондови, а по ибивање на кризата во Источна Европа и уште повеќе.

Google search engine

Речиси секоја друга класа на имот се бори да ја задржи својата вредност. Берзанските индекси продолжија да паѓаат од највисоките нивоа на сите времиња поставени во јануари оваа година, при што S&P 500 падна за 13,4 отсто од највисокото историско ниво.

Иако енергетскиот сектор S&P 500 порасна за 33,4 отсто, а секторот за информатичка технологија падна за 18,9 отсто од почетокот на годината, технологијата сочинува повеќе од една четвртина од овој индекс со 28,1 отсто, додека енергијата со само 3,7 отсто. Дигиталните средства, како што се биткоинот и другите криптовалути, исто така значително ослабеа во 2022 година, а вкупната пазарна капитализација на крипто секторот се намали за 22,4 проценти.

Дури во текот на минатата недела почна да покажува знаци на закрепнување, со оптимистички прогнози на Федералните резерви на САД и зголемување на каматните стапки, пишува Вижуал Капиталист.

Во меѓувреме, инвеститорите во суровините забележаа рекордни скокови и нестабилност, особено во енергетскиот и земјоделскиот сектор. Суровата нафта веќе порасна за 34,4 отсто во 2022 година, заклучно со 18 март, откако суровата нафта WTI достигна максимални 129 долари за барел, а фондот Invesco DB Agriculture кој ја следи пченицата, пченката, сојата и другите земјоделски производи порасна за 10,4 отсто од почетокот на годината.

Додека цените на металите и енергенсите пораснаа во 2021 година, благородните метали како златото и среброто заостанаа, забележувајќи негативен принос за големите инвеститори. Но, прво најавата, а потоа и реализацијата за зголемување на каматните стапки во САД, доведе до враќање на инвеститорите од шпекулативните фондови во злато.

Цената на жолтиот метал во февруари порасна за шест отсто, а потоа на 8 март достигна нов историски рекорд од 2.078,8 долари за унца. Во меѓувреме има корекција, но во однос на лани и понатаму е во добар плус.

Бидејќи Русија е отсечена од трговијата со САД и другите западни земји, новиот трговски систем со Кина кој првенствено користи населби поддржани со злато, слично на петројуанот, цените на златото би можеле да се издигнат до нови високи нивоа.

Набргу откако САД објавија санкции против Русија, заедно со Европската унија и Г7, Русија веднаш одговори со сеопфатни забрани за извоз на 48 различни земји, вклучувајќи ги САД и Европската унија.

Русија во моментов е еден од најголемите извозници на сурова нафта во светот и извезуваше околу 4,7 милиони барели сурова нафта дневно, за вкупна извозна вредност од 110 милијарди долари во 2021 година.

На крај, цените на основните земјоделски производи, како пченката и пченицата, исто така пораснаа од почетокот на украинската војна, бидејќи Русија и Украина се меѓу најголемите светски извозници на пченица. Како резултат на неизвесноста околу овој витален земјоделски извоз, цените на пченицата нагло пораснаа за речиси 40 отсто во последните два месеци, а Русија додаде масло на огнот со привремена забрана за извоз на жито во поранешните советски републики. Овие немили настани, од друга страна, ја прават атрактивна стока, во форма на фјучерси на меѓународните берзи.