ГОЛЕМИТЕ ЦЕЛИ НА САД и Велика Британија: Сакаат да го “уништат“ Путин! “Ова може да се постигне на два начини, но …“

Добриот познавач на ситуацијата во Русија и поранешен хрватски амбасадор во Москва, Божо Ковачевиќ, ја коментираше промената на воената и политичката парадигма во Кремљ и ги откри главните цели на инвазијата.

„Сега главната цел е очигледниот неуспех да се прикаже како победа. Јасно е дека првичните цели не се постигнати, но не е јасно кога и како ќе заврши оваа војна. Се чини дека властите во Украина имаат голема поддршка од САД и Велика Британија и сега тие нема да води преговори, што значи дека одбиваат какви било територијални отстапки и чекаат целосен воен колапс на Руската Федерација за да преговараат со руската страна од позиција на победници“, изјави Ковачевиќ за хрватскиот медиум Н1.

Google search engine

Затоа, смета тој, тешко е да се предвиди колку долго ќе трае војната. Но, може да биде дека Русија ќе мора да се откаже од сите аргументи за нападот.

Дипломатот посочи и дека целта на Западот, особено на САД и на Велика Британија е да го сменат режимот во Москва. Тој посочува дека тоа може да се постигне на два начина, кои не вклучуваат помош однадвор.

Еден вид државен удар од некои кои сега се членови на номенклатурата на власта, кои разбираат дека траењето на оваа војна може на неодредено време да резултира со распаѓање на руската држава, а претседателот не е подготвен да ги слуша нивните предупредувања.

„Тоа не значи дека нема луѓе кои размислуваат во опозиција. Тие беа принудени да се свртат кон нелегални форми на политичко дејствување. Дали таквата акција е доволно развиена за во случај на дестабилизација и масовен бунт организиран за нас од непозната група да може да преземе моќ – немам одговор“, кажа Ковачевиќ.

Тој посочи дека „не е исклучено една од овие последици, доколку Русија опстојува во долготрајната војна, да биде распадот на самата Русија“. Но, во тој случај не може да се одреди кој ќе го наследи Владимир Путин и дали тој ќе води поразумна политика. Тој смета дека одлуката на Путин да ја нападне Украина е ирационална и спротивна на се што направил досега.

„Ова беа редовно одлуки на кои им претходеше внимателна анализа на трошоците и придобивките и внимателна анализа дека одреден интерес на Русија се чини дека се реализира. Одлуката за инвазија како резултат има се што е спротивно на она што може да и одговара на Русија“, објаснува Ковачевиќ.

Тој го коментираше и потонувањето на рускиот воен брод „Москва“. Тој тврди дека тоа е показател дека руската армија не е подготвена за војна. Тој потсети на изјавата од Кремљ дека не нападнале ниту една земја, вклучително и Украина, и не се заканувале со нуклеарно оружје.

„Моментот да се вклучи црвеното светло ќе биде кога Владимир Путин ќе каже – Не, нема да користиме нуклеарно оружје на кој било начин“, заклучи Ковачевиќ.