Големата временска прогноза за 2021: Македонија во пеколни горештини до есен, а потоа поплави

Синоптичарите на AccuWeather штотуку ја објавија голема есенска прогноза за 2021 година, која го вклучува регионот на Балканот.

Според оваа прогноза, големи топлотни бранови ги чекаат Балканот и Македонија и на почетокот на есента, а потоа ќе бидат заменети со голема опасност од поплави во ноември.

Google search engine

Со температурата на површината на морето околу 2-5 степени Целзиусови над нормалата, се создава доволно енергија за одржување на тропски елементи што се движат низ Европа, проценуваат синоптичарите на овој сервис.

Затоа се очекува од еден до три тропски шокови да дојдат во Европа во наредните месеци, рече Тајлер Ројс, член на меѓународниот тим за прогнозирање.

Ројс наведува дека тропските бури би можеле да го преживеат патувањето преку Атлантикот и да стигнат до континентот. Во првата половина на есента, тропскиот систем најверојатно ќе се појави во регионот на Ирска, Северна Ирска, Шкотска, Велс и северна Англија.

Додека патеката на бурата се движи кон југ, до крајот на октомври и ноември, таа закана ќе биде префрлена во северозападна Шпанија и Португалија.

Кон средината на август, температурите на површината на морето во источниот Медитеран беа 3-4 степени над нормалата, објаснуваат метеоролозите. Периодите на обилни врнежи може да се прошират на југот на Италија и на Балканот, особено кон крајот на октомври и ноември.

Според експертите од AccWeather, се очекува дека поинтензивните летни горештини ќе продолжат во јужна Италија и на Балканот, особено во почетокот на есента.

Ќе се задржат центри на топлина на Балканот и Грција, каде што ќе бидат можни топлотни бранови, главно во првата половина на есента.

Светската метеоролошка организација го дефинира топлотниот бран како период од пет или повеќе дена со просечни температури најмалку 5 степени Целзиусови над нормалната. Топлите и суви услови на почетокот на сезоната ќе овозможат шумските пожари што опустошија делови од Балканскиот Полуостров да продолжат до есен, пренесува Индекс.

Невремето од Медитеранот повремено може да донесе кратко ослободување од топлината, велат метеоролозите. Поголеми количини на врнежи се очекуваат кон крајот на октомври и почетокот на ноември.

Насилната закана од поплави ќе се прошири од Италија на Балканот, особено во ноември, рече Ројс.

Тој предупредува дека обилните врнежи може да доведат до свлечишта.

Дождовите исто така можат да донесат невреме со грмотевици. Не може целосно да се исклучи можноста од силни локализирани градови, предупредува метеорологот.