Голем успех на научниците: Развиени клетки кои убиваат само клетки на туморот, здравите клетки воопшто не ги допираат

Научниците од универзитетот McMaster развија ветувачка нова имунотерапија против рак која користи смртоносни клетки развиени надвор од телото и дизајнирани да пронаоѓаат и уништуваат малигни тумори.

Новоразвиените модифицирани „природно убиствени“ клетки можат да направат разлика помеѓу клетките на ракот и здравите клетки, кои често се мешаат едни со други, а со тоа се уништуваат само целните малигни клетки.

Google search engine

Способноста на овие клетки-убијци да разликуваат целни клетки, дури и од здрави клетки кои имаат слични маркери, е многу ветувачки развој за оваа гранка на имунотерапија, велат членовите на научниот тим кој стои зад студијата објавена во тековниот број на научното списание iScience и која е објавена во PubMed базите на податоци.

Оваа нова експериментална терапија е всушност можна алтернатива на CAR-T терапијата (химерична терапија со рецептори на антигени Т-клетки), која доби одобрение од американската ФДА во 2017 година. Изменетите Т-клетки во оваа терапија се многу ефикасни против некои форми на карцином кои се наоѓаат во крвта, но тие не можат да прават разлика помеѓу канцерогени и неканцерогени клетки, што значи дека иако даваат некои придобивки, тие не можат да се користат униформно за сите видови на рак. Имено, кај пациенти со цврсти тумори, клетките со CAR-T терапија може да предизвикаат дури и несакани ефекти опасни по живот.

Она што научниците од Универзитетот McMaster всушност сакаа моќна терапија како CAR-T терапијата, но која ќе биде ефикасна и безбедна од цврстите тумори на рак. Тие прво размножиле природни клетки убијци земени од крвта на пациенти со рак на дојка. Овие клетки извршуваат слични функции како Т-клетките на имунолошкиот систем.

Потоа, тие генетски ги модифицираа за да целатат на специфични рецептори на клетките на туморот и успешно ги тестираа CAR-NK клетките во лабораторијата врз клетките на туморот земени од пациенти со рак на дојка.

Ефикасноста што ја гледаме со CAR-NK клетките во лабораторијата е многу ветувачка, и разбирањето дека оваа технологија е можна е многу важна. Сега имаме многу подобри и побезбедни опции за цврсти тумори, посочува Ана Портило од Одделот за медицина на универзитетот McMaster и која моментално е на докторски студии.

Овие CAR-NK клетки се малку попаметни, на некој начин, затоа што убиваат непријателски станици наместо добри станици кои ги имаат истите маркери. Тие имаат трезвено секундарно размислување кое вели „Јас ја препознавам таа цел, но дали таа цел е дел од здрава клетка или клетка на рак?“ Тие можат да ги остават здравите клетки на мира и да убиваат само клетки на рак, објаснува Али Ашкар, професор на универзитетот, кој исто така ја надгледува работата на колешката Портило.

Портило верува дека нивното истражување е многу важно и поради тоа што имунотерапијата за пациенти со карцином на дојка заостанува зад другите терапии за малигни тумори, бидејќи сега обезбедува можна ефективна терапија за оваа голема група на пациенти.

Ашкар, пак, верува дека нивната терапија може да покаже слична ефикасност против тумори на белите дробови, јајниците и други форми на цврсти малигни заболувања.

Следниот чекор, се разбира, е клинички испитувања на пациенти и тие во моментов се во процес на организирање.