Goldman Sachs: Ниту златото, ниту среброто – туку овој метал руши рекорди

Аналитичарите на „Голдман Сакс“ проценуваат дека цената на бакарот наскоро би можела да „застане на линија“ на досегашните рекордни нивоа.

Причината за тоа е фактот дека пазарот на овој метал, како што велат, е целосно полн со оптимизам.

Google search engine

Цените на бакарот скокнаа на највисоко ниво од март 2013 година во вторникот, достигнувајќи 7.719 американски долари за метрички тон по податоците за посилна производствена активност во Кина и Јужна Кореја отколку што се очекуваше.

Црвениот метал подоцна ги намали своите добивки, а при затворањето на лондонската берза за метали, цената на тримесечните фјучерси на бакар беше склучена на ниво од 7.626 долари за метрички тон, пренесува CNBC.

Бакарот, кој е широко користен во голем број сектори, од електричната индустрија до градежништвото, е зајакнат за повеќе од 22 проценти оваа година, што е најмногу од 2017 година. Скокот на цената беше поттикнат од нарушувања на снабдувањето, надежите во „зелени“ економски стимуланси и брзо економско закрепнување на Кина од корона кризата.

„Сега има целосен пораст на пазарот на бакар, цените се зголемија за 50 проценти во споредба со најниските вредности во 2020 година, достигнувајќи го највисокото ниво од 2017 година. Тековната јачина на цената не е ирационално отстапување, ние ја гледаме како прва фаза на пазарот на структурно „биковско“ тргување на бакар“, велат аналитичарите на„ Голдман Сакс“ во анализата.

Тие ја зголемија својата 12-месечна проекција на цената на бакарот на 9.500 американски долари за метрички тон, во споредба со претходната проценка на 7.500 американски долари.

Банката од Волстрит додаде дека сега очекува одржлива, повисока просечна цена за 2021 и 2022 година. Проценуваше дека цените на бакарот во просек ќе се движат околу 8.625 американски долари следната година, по што во 2022 година ќе се искачи на просечни 9.175 УСД.

До првата половина на 2022 година, велат аналитичарите на Голдман, многу е веројатно дека бакарот ќе го „тестира“ постојното рекордно ниво од 10.170 долари поставено во 2011 година.