Го предвиде успехот на Тесла, а сега тврди: „Биткоинот ќе оди на половина милион долари“

Кети Вуд, основач и директор на американската инвестициска компанија Арк Инвест со портфолио на инвестиции од 50 милијарди долари, во интевјуто за CNBC изнесе нова проценка.

Имено, Вуд проценува дека цената на биткоинот во следните пет години би можела да достигне сума од половина милион долари.

Google search engine

Доколку компаниите продолжат да ги диверзифицираат своите пари во нешто како биткоин, а институционалните инвеститори почнат да издвојуваат пет проценти од своите средства за биткоин, веруваме дека цената ќе биде десет пати повисока од денес, односно наместо 45.000 долари, над 500.000 долари, рече Вуд чии оценки добиваат значење во американските медиуми, меѓу другото, поради неговата анализа за движењето на цената на акциите на Tesla, пренесува Јутарњи лист.

Како што не потсетува порталот Yahoo News на споменатата прогноза, основачот на Арк Инвест на почетокот на 2018 година изјави дека акцијата на Тесла може да се зголеми од тогашните 300 на 4.000 долари по акција во следните пет години, со кумулативен раст од 1.200 проценти. Развојот на настаните, додава порталот, покажа дека веќе во јануари оваа година акциите на Tesla се тргуваа по просечна цена од 800 долари по акција со опсег од 4.000 долари по акција во одредени интервали на тргување.

Во моментов со биткоинот се тргува на американскиот и канадскиот регулиран пазар на хартии од вредност преку фондовите на ЕТФ со цена според Yahoo News од 64.000 долари за биткоин.

Инвеститорите можат да инвестираат во ETF, но можат и директно да купуваат биткоин. Некои инвестициски апликации нудат купување криптовалути и ETF без провизија, забележува Yahoo News.

Порталот го насочува вниманието и на развојот на тргувањето со биткоини преку деловни одлуки на компаниите за купување биткоин, а меѓу другото се наведува и софтверската компанија MicroStrategy, која го зголемила својот имот со купување на биткоин за седум милијарди долари. По објавата на компаниите за купување на биткоин, тврди Yahoo News, цените на акциите на таквите компании на берзите растат или закрепнуваат.

Инвеститорите, забележува споменатиот извор, го поттикнуваат растот на цените на биткоинот преку инвестирање во компании кои се занимаваат со рударство и други услуги поврзани со пазарот на криптовалути.

На крајот на денот, криптовалутите се нестабилни. Не се чувствуваат сите удобно да чуваат средства кои дивеат секоја недела, предупредува Yahoo News, чија оценка се темели на фактот за цената на биткоинот изнесуваше 200 долари во 2013 година, пред крајот на 2017 година дури 19.000 долари, за да падне на 6.440 долари во октомври 2018 година.