Го нарекуваат Коктел. Нов лек против ковид. Ќе биде замена за вакцините, резултатите се одлични!?

Компанијата AstraZeneca објави дека нејзината терапија со антитела ги исполни очекувањата на нивната нова студија во борбата против коронавирусот.

Британската компанија понуди замена за вакцини против коронавирус за лица со ослабен имунитет со нов метод.

Google search engine

Новиот метод вклучува комбинација од два вида антитела, формирајќи т.н. коктел кој, според нивната најнова студија, го зајакнува веќе ослабениот имунолошки систем на луѓето.

Истражувањето да се најде замена за вакцините во најголем дел беше развиено од Медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт, каде што успехот на тоа истражување даде одлични резултати, а тоа се потврдува со фактот дека ризикот од развој на симптоматскиот ковид -19 е намален за дури 77 проценти.

Примена на т.н. коктелите се сеуште во фаза на тестирање, со цел да се добијат сигурни резултати за примена кај пациенти.