Германскиот виролог има надеж: Пандемијата на коронавирусот ќе заврши

Германскиот виролог Кристијан Дростен изјави дека со вакцинирањето сме целосно заштитени од коронавирусот, но исто така нагласи дека тоа е временски ограничено.

Дростен нагласи дека заштитата на слузницата ќе биде намалена идната зима, па поради тоа ќе биде потребно зголемување на вакцинирањето. Меѓутоа, познатиот германски виролог изрази надеж дека пандемијата ќе заврши.

Google search engine

„Добра вест е тоа што заштитата нема целосно да исчезне во текот на зимата, но и покрај вакцинацијата, овие луѓе повторно ќе бидат меѓу оние кои можат да го пренесат вирусот после инфекцијата“, објасни Дростен.

Тој истакна дека не е точно дека мораме повторно да се вакцинираме поради мутациите на вирусот.

„Не мора повторно да се вакцинирате затоа што се појавија мутации, туку затоа што имунитетот не трае доживотно. Тука не зборуваме за вакцинација против морбили“, изјави Дростен и порача дека ќе дојде крајот на пандемијата на коронавирусот.

„Сценариото според кое пандемијата на коронавирусот никогаш нема да заврши е бесмислица. Што почесто ќе се инфицирате, вирусот ќе го поминувате како настинка. Тоа значи дека подолго ќе трае комплетната имунолошка заштита на слузокожата. И тоа не само месеци, туку и години“, изјави Дростен.