Гејтс: Рестораните и кафулињата да се затворат шест месеци, нема враќање во нормала до 2022 година

Бил Гејтс верува дека враќањето во нормала за САД е подалеку отколку што луѓето очекуваат и покрај вакцината за Ковид-19, која беше одобрена и дистрибуирана оваа недела.

Гејтс, кој донираше милиони за вакцинација преку неговите фондации, рече дека до летото 2021 година САД треба да бидат „многу поблиску до нормалното отколку што сме сега“, но дека целосното враќање во нормала е веројатно можно само по 2022 година.

Google search engine

Милијардерот изјави за CNN дека постои ризик од враќање на вирусот „ако не им помогнеме на другите земји да се ослободат од овие болести и ако стапките на вакцинација во САД не се високи“.

Гејтс смета дека треба да продолжат да се забрануваат големи јавни собири и рече дека „за жал, повеќето кафулиња и ресторани во земјата треба да бидат затворени за борба против стапката на инфекција“. Тој рече дека кафулињата и рестораните во САД треба да бидат затворени во следните четири до шест месеци. Вистинското враќање во нормала, смета тој, е можно само по 12-18 месеци доколку се направи сè што е потребно за борба против инфекцијата.