Фотографија која пoкажува како се летувало во поранешна Југославија – денес никој не може да замисли плажа без нештата кои тогаш ги немало…

Луѓето ширум регионот неретко се многу носталгични кон поранешна Југославија, начинот на живот во истата, навиките, храната, изгледот, гардеробата, филмовите, музиката и воопшто трендовите кои ја одбележале таа епоха.

Неодамна корисниците на социјалните мрежи се присетиле како изгледало летувањето во поранешна Југославија и се чини дека тоа било екстремно поразлично отколку денес. Дали било подобро или полошо, оставаме на вас да процените.

Google search engine

Имено, на Фејсбук страницата „Носталгија“ споделена е фотографија од плажа во Хрватска од 80-тите години на минатиот век, а истата прикажува колку само луѓето тогаш биле безгрижни, опуштени и без комплекси.

Од лежалки нема ниту трага ниту глас, многу од луѓето дури немаат ниту пешкири, нема интернет – сите меѓусебно се дружат и зборуваат и се чини како прилично хармонична атмосфера, без стрес и туркање за најдобро место на плажа или пак плаќање за воопшто да бидете на таа плажа.

Фотографијата добила над 7 илјади допаѓања и многу коментари, а сите забележале дека сè тогаш било поопуштено и дека плажите не биле едно од средствата за заработување пари. Сите плажи им биле достапни на сите, а „уценувањето“ со лежалки за да уживате на нив било незамисливо.

„Излегуваш од морето и така мокар легнуваш на песок. И чудо, си преживеал“, „Никаде лежалки, никаде чадор и јас така летував и беше супер“, „Ниту пешкир ниту фактор 50, а ниту чадор, четворица седат на еден душек и не им е тесно. Се смеат, зборуваат, се дружат, задоволни се и благодарни. Некои поранешни времиња беа побогати и похумани, некако нереални како разгледница“, „Песокот без лежалки и чадор, морето беше важно и сонцето и задоволството“, „Ни беше прекрасно, никогаш повеќе нема да го видиме тој опуштен и нормален живот. Немавме многу, но бевме задоволни“, „Имаше место за сите, а не само за оние со подлабок џеб“, биле само дел од коментарите кои се нашле под фотографијата.