Физички нападнат активистот Беким Асани пред очите на неговата мајка

Според новиот извештај намалена е дискримнацијата во национална основа во однос на минатите години, но затоа зголемен е дискриминацијата по основа на сексуална ориентација.

Фејсбукот, јутјуб, интернет портали се места каде граѓаните се пожалиле дека се дискирминарани со содржини кои предизвикуваат вознимирување или повикување, поттикнуивање и инструкација за дискриманција, овие констатација е дел од кварталниот извештај на Комисијата за заштита од дискриминација. Од комисијата велат дека треба да се внимателни граѓаните со објавите со навреди и во делот други напишани коментари.

Google search engine

Во извештајот се најде случајот со ученичката со Даунов синдром која беше одвоена во посебна паралелка по барање на родителите на другите деца, која била дискриминирана и сегрегирана и исклучена од настава.

Според новиот извештај намалена е дискримнацијата во национална основа во однос на минатите години, но затоа зголемен е дискриминацијата по основа на сексуална ориентација. И овој викенд бил физички нападнат претседателот на ЛГБТи Јунајтед Беким Асани во Тетово. Според неговото сведоштво тој бил нападнат во саботата кога прво бил вербално навреденуван со погрдни зборови, за потоа да да го нападнат со боксови, а потота и со клоци по стомкаот и нозете.