Фамилија ЃУКАНОВИЌ ЗАРАБОТИЛЕ НАД 27 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА 1 ГОДИНА: Еве кои се 6-те фирми на Мило, неговиот син и брат

Компаниите во кои членовите на семејството Ѓукановиќ имаат мнозински или малцински удел минатата година оствариле вкупен приход од 27.667.815 евра, покажуваат податоците доставени до Управата за приходи и царина (УПЦ).

Шесте фирми за кои станува збор се во сопственост на претседателот на ДПС, Мило Ѓукановиќ, неговиот син Блаж и брат Ац, чиј вкупен профит изнесува повеќе од 27 милиони. Мило Ѓукановиќ има удел во компанијата „Глобал Монтенегро“ заедно со неговиот кум Вук Рајковиќ, а само таа фирма работела во минус.

Google search engine

Milo Đukanović, Blažo Đukanović

Синот на претседателот во заминување има сопственички акции во „ББ Солар“, „Капитал Инвест“ и фирмата „Кодио“, додека неговиот брат Ацо е најголем поединечен акционер во Републичкиот завод за урбанистичко планирање и проектирање (РЗУП) и Првата банка. . Најдобро се покажа фирмата „Кодио“ во која помладиот Ѓукановиќ има 40 отсто од сопственоста. Таа компанија претходната година остварила нето добивка од 21.455.370 евра. Следи „Капитал инвест“ чија нето добивка изнесува 5.642.687 евра. Оваа компанија значително го подобрила своето работење во однос на 2021 година кога заработила 866.792 евра.

„Капитал инвест“ е основан од претседателот на државата во заминување во 2007 година, а му го препушти на својот син откако тој го започна својот мандат на чело на државата во 2018 година. „ББ Солар“, компанија во која синот на претседателот поседува 50 отсто, додека останатите 50 отсто се на партнерот Иван Бурзановиќ, имаше нето добивка од 124.802 евра, што претставува значителен пад во однос на претходната година кога изнесуваше 764.601 евра. Оваа компанија работи во областа на енергетиката. Блажо и Бурзановиќ имаат партнерски однос и во компанијата „ББ Хидро“, која неодамна ја тужеше државата за отштета поради недовршената мала хидроцентрала (МХП) на Слатина. До заклучувањето на ова прашање, оваа компанија нема поднесено финансиски извештаи за работењето за претходната година.

Aco Đukanović

РЗУП, во кој најголем поединечен акционер, 75 отсто, е брат на претседателот во заминување, оствари приход од 328.596 евра. Годинава претходно таа компанија заврши со загуба од 220.727 евра, што значи дека го подобрила своето работење. Ацо е и најголемиот поединечен акционер во Прва банка со 41 отсто од акциите, која лани оствари нето приход од 62.000 евра.

„Глобал Монтенегро“ во сопственост на претседателот на ДПС и неговиот кум годината ја заврши во минус од 4.838 евра. Деловните расходи изнесуваат 1.430 евра, а за плати се потрошени 3.408 евра. И оваа компанија е на листата на најголеми должници од која доверителите се обидуваат да наплатат 11,7 милиони евра.