Фалсификувале дипломи, се запишале на факултет поради девојка, менувале професии: Што студирале најпознатите светски политичари?

Денес, секако, се очекува тие да имаат диплома од некој престижен универзитет, а студентските денови честопати можат да им предизвикаат главоболки на подоцнежните лидери на најголемите држави во светот.

Да се ​​извршува функцијата претседател или премиер значи да се добие најголема моќ во една земја, а честото прашање што се поставува е на кој факултет треба да имаат дипломирано за да станат шеф на државата.

Google search engine

Нема точен одговор на ова прашање, историјата памети лидери со факултетите за политички науки, студенти по право, луѓе без образование, воени команданти и многу други професии.

Џо Бајден

Претседателот на Соединетите Американски Држави, Џо Бајден, дипломирал на Правниот факултет на Универзитетот во Сиракуза, а една од причините за запишување на тој универзитет била намерата да биде близу до Нилија, девојката што му се допаѓала, со која подоцна се оженил, а потоа се развел. За време на кампањата, во јавноста повторно се појави аферата за неговиот наводен плагијат за време на студиите.

Борис Џонсон

Според некое непишано правило на таа земја, британскиот премиер Борис Џонсон бил новинар пред да влезе во политиката, исто како Винстон Черчил, а студиите ги завршил на престижниот Оксфорд. Таму студирал класични науки.

Емануел Макрон

Актуелниот претседател на Франција, Емануел Макрон, студираше на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Париз. По дипломирањето, тој се префрли на една сосема друга професија, а најпрво ја започна својата кариера како финансиски инспектор.

Владимир Путин

Водачот на најголемата земја во светот, Владимир Путин, влезе во светот на политиката како разузнувач, а тој се инфилтрираше во тој бизнис на млада возраст. По средното хемиско училиште, Путин се запишал на Правниот факултет на Државниот универзитет во Ленинград, кој го завршил по петгодишно студирање.

Реџеп Таип Ердоган

Првиот човек на Турција, Реџеп Таип Ердоган, ги заврши студиите за менаџмент на Универзитетот во Мармара и имаше бројни афери во врска со неговите студии. Најдалеку се отиде со аферата дека тој (наводно) воопшто не завршил на споменатиот факултет и дека дипломата е фалсификат.

Си Џинпинг

Претседателот на најбројната нација во светот, Си Џинпинг, завршил на Катедрата за марксистичка теорија и идеолошко образование, а постдипломските студии ги завршил со тоа што станал доктор на правни науки.

Ангела Меркел

Најмоќната жена во Европа, како што многумина ја нарекуваат, Ангела Меркел исто така својот прв брачен партнер го запозна во студентските денови. Таа студираше на физичкиот факултет во Лајпциг, а потоа работеше на институтот, бранејќи го својот докторат по квантна хемија.

Судејќи според овие биографии, не постои рецепт и трасирана патека. Меѓу нив имаше и студенти на природните и студенти на општествените факултети, а голем процент од нив дури и не размислуваше за нивниот политички ангажман за време на студентските денови.