Еве зошто ракијата е добра за вашето здравје

Ракијата доколку се консумира во минимални количини (не секојдневно) има неколку добри страни…

Продолжување на животниот век

Google search engine

Преголемите количини на ракија и било кој друг алкохол, дефинитивно ќе го скратат вашиот животен век, но умереното количество може да го продолжи. И тоа поради тоа што антиоксидантите помагаат во борбата против радикалите кои се главна причина за староста.

Ослободување од стрес

Доколку ја пиете во умерени количини, ракијата делува на нервниот систем, така што го опушта. Повторуваме, само доколку ја пиете во умерени количини.

Го намалува ризикот од мозочен и срцев удар

Одлична работа кај ракијата е тоа што спречува создавање на наслаги од холестерол во вашиот кардиоваскуларен систем, и помага да се намали количината на холестерол. А сето тоа драстично ј намалува опасноста од срцев и мозочен удар.

Помага во превенцијата од настинка

Веројатно не сте знаеле дека ракијата може да послужи како одличен сируп за кашлица, Исто така алкохолот помага да се убијат сите бактерии во грлото. Најдобар ефект ќе постигнете ако го помешате со топла вода и лимон.

Не дебелее

Еве одличен аргумент – за ралика од газираните, па дури и „природните“ сокови ракијата е алкохол со мал број на калории! Со пиењето на минимални количини ракија (не секој ден) го намалувате холестеролот во крвта и не ги зголемувате килограмите.

Важно е само да се консумира во умерени количини…