Еве што се случува кога во кафето ќе додадете сода бикарбона – ќе го препороди организмот

Некои видови кафе имаат поголема концентрација на киселина, што може да го вознемири чувствителниот желудник, особено ако консумирате повеќе од една шолја од овој пијалок дневно.

За да ја неутрализирате киселината и да го олесните варењето, можете да се послужите со магичниот бел прав – сода бикарбона.

Google search engine

Сода бикарбона или натриум-бикарбонат е одлична природна помош за неутрализирање на киселината во организмот, што може да настане поради прекумерно консумирање слатка и масна храна. Има антиалергиски, антиинфламаторни и антигабични својства.

Прстофат сода бикарбона во кафето (или 1/8 лажичка на литар од вашиот омилен пијалок) на Запад е еден вид народен лек за неутрализирање на киселината. Оние кои го пробале тврдат дека вкусот на овој прав не се чувствува во такво кафе. Иако комбинацијата на кафе и сода бикарбона не е позната на нашите простори, експертите тврдат дека навистина може да ја спречи појавата на киселост во организмот.

Сепак, треба да се има на ум дека сода бикарбоната во кафето може да има некои нуспојави на организмот – зголемени гасови, намалена апсорпција на калциум и општо влијание врз варењето. Можеби не сте знаеле, но најлошата комбинација е всушност кафе и млеко, белиот напиток ја зголемува киселоста на телото, па луѓето кои имаат чувствителен стомак треба да избегнуваат да пијат кафе на овој начин.

- АУДИО РЕКЛАМА -